Биографични филм и книга за световноизвестния американски писател Джеръм Дейвид Селинджър ще дадат на почитателите на творчеството на автора на "Спасители в ръжта" безпрецедентната възможност да надникнат в загадъчния му живот.

Издателството "Саймън и Шустър" обяви днес, че се е сдобило с правата върху "Личната война на Дж. Д. Селинджър" – биографична книга и филм на писателя Дейвид Шийлдс и режисьора и сценарист Шейн Салерно.

Салерно е един от сценаристите на филма на Оливър Стоун "Диваци". По документалния си филм за Селинджър, който ще бъде показан през януари следващата година, той работи в продължение на няколко години. По данни на "Саймън и Шустър" книгата и филмът са създадени на базата на интервюта с приятели и колеги на Селинджър. В тях се изследват цената на войната и на изкуството. Селинджър е белязан дълбоко от участието си във
Втората световна война.

Джеръм Дейвид Селинджър е известен най-вече с романа си "Спасителят в ръжта", издаден през 1951 година. Не е публикувал нова книга от 1965 година насам и не е давал интервю от 1980 насам. В България са преведени също неговите "Девет разказа", както и сборник от четири новели под заглавие "Семейство Глас". Селинджър е от смесен шотландски, ирландски, еврейски и полски произход. Детството си прекарва в голям разкошен апартамент на известната улица Парк Авеню в Ню Йорк. Учи в различни частни училища, за кратко дори във военна академия.

Съучениците му от този период помнят неговото саркастично остроумие. На 18-19-годишна възраст се влюбва в Уна О'Нийл (дъщерята на Юджийн О'Нийл) и й пише любовни писма всеки ден, но тя се омъжва за много по-възрастния от нея Чарли Чаплин.

Селинджър участва във Втората световна война, в Париж успява да се срещне с Ърнест Хемингуей (военен кореспондент тогава), който е възхитен от неговия талант на писател. Въпреки това Селинджър счита Хемингуей и Стайнбек за второ качество писатели, но е възхитен от Мелвил.

По това време той работи за контраразузнаването, провежда разпити на пленници, тъй като владее чужди езици. Един от първите войници е, които посещават освободените концентрационни лагери. По-късно той споделя, че човек никога не може да забрави миризмата на изгорено човешко месо.

През 1945 г. Селинджър се жени за френска докторка на име Силвия, но бракът завършва с развод. През 1955 г. се жени за Клер Дъглас, но и този брак завършва с развод през 1967 г. От втория си брак има един син, Мат, роден 1960 г. и една дъщеря, Маргарет, родена 1955 година, която през 2000 г. пише мемоари за баща си в книгата "Спасителят на мечти".

Освен световноизвестния роман "Спасителят в ръжта", Селинджър пише и много разкази. Девет от тях са публикувани в сборника "Девет разказа" през 1953 г. Първият разказ, "Идеален ден за лов на рибка бананка", е един от най-известните на Селинджър.

Селинджър умира през 2010 г. на 91-годишна възраст в САЩ.