Възможно ли е с ножица и хартия да бъдат създадени сложни картини и дори цели сложни светове и да бъдат разказани истории? Да, една китайка у нас възражда древното източно изкуство.

Ли Янг пристига в България преди около 2 години. Учителка е и преподава китайски език на български деца. При интерес и време им показва и тънкостите на древното китайско изкуство - изрязване на хартиени фигури.

„За мен е по-лесно да нарисувам картината преди да започна изрязването, защото не съм чак такъв професионалист, но за посветените в това изкуство майстори картините, историите, символите - всичко е в тяхното въображение и пристъпват директно към изрязването”, обяснява Ли Янг.

Тънкостите на рязането на хартията младата жена научава от майка си. Започва се от детайлите. Използва остри ножици, за да изрязва фигурите, а понякога и ножче.

Преди около 2 хиляди години на бял свят в Китай се появяват първите изрязани от хартия фигури - като начало цветя, животни, а с времето и цели изрязани от хартия истории.

„Това изкуство обединява различните елементи от китайската култура и история. То обединява китайските народни истории, герои, растения и животни със специално значение, като например любов, щастие и късмет”, допълва още Ли Янг.

Днес тези хартиени картини са перфектен подарък.