В шведската столица тази вечер се състоя тържествена церемония, по време на която престолонаследничката принцеса Виктория връчи на аржентинската художничка Исол /Марисол Мисента/ наградата "Астрид Линдгрен". Тя се присъжда за постижения в областта на литературата за деца и юноши.

"Исол създаде детски книги от гледната точка на малчуганите. С пестеливи краски и с иновативни илюстративни решения тя задълбочава обичайната перспектива и разширява границите на илюстрираните книги", е написано в решението на журито във Вимербю, родния град на шведската детска писателка.

Исол е илюстратор, график, писател, певица и композитор. Тя е автор на около 10 илюстровани книги и е оформила около 10 творби на други писатели. Дебютът й е през 1997 година, когато епубликувана повестта "Животът на кучето" /Vida de perros/.

Книгите на Исол "Топката" /El Globo/ и "Коледната история на Оги Рен" /El cuento de Navidad de Auggie Wren/ са включени в ежегодния каталог на най-добрите издания на света White Ravens през 2003 и 2004 г. Те са издадени в 20 страни, в това число в Испания, Франция, САЩ, Швейцария.

"С книгите си не искам да поучавам. Тяхната цел е да разкажат необичайни и по възможност весели истории за големите и малки проблеми, за страховете, за въпросите на самосъзнанието и за всичко това, което засяга и възрастните, и децата" - заяви Исол.

Миналия октомври беше публикуван списъкът на претендентите за наградата, в който фигурираха имената на 207 автори от 67 страни.

Наградата "Астрид Линдгрен" е учредена през 2002 г. от правителството на Швеция в памет на прочутата детска писателка Астрид Линдгрен /1907-2002/. Журито, определящо името на лауреата, се състои от 20 души, назначени от Държавния съвет за култура на Швеция.

Сред тях са писатели, литературоведи, художници, критици, библиотекари. Семейството на Линдгрен е
представено от внучката й Аника, сътрудник в издателство.

Призът се присъжда всяка година на писатели, илюстратори или автори на литературни проекти за деца и младежи, както и за популяризиране на четенето. Носителят на отличието получава чек на стойност 5 милиона шведски крони /742 000 долара/.

Литературната награда "Астрид Линдгрен" за 2012 г. беше присъдена на холандския автор Гюс Койер. Първите носители на приза през 2003 г. са Морис Сендак от САЩ и Кристине Ньостлингер от Австрия.