Иран протестира срещу наградата "Сребърна мечка" на филмовия фестивал в Берлин, присъдена на кинематографиста дисидент Джафар Панахи за най-добър сценарий за филма "Closed Curtain".

Намиращият се под домашен арест в страната си и със забрана да практикува своята професия, кинематографистът снима филма си под шапката на Камбозиа Партови като прикритие. "Ние протестирахме срещу организаторите на филмовия фестивал в Берлин", каза зам. на културата Джавад Шамакдари, който ръководи иранския национален филмов институт.

"Ние мислим, че организаторите на Фестивала в Берлин трябва да променят поведението си. Всеки знае, че да се снима филм и да се изпрати в чужбина изисква разрешение", заяви той.

"Да се снимат такива филми е незаконно, но досега Ислямската република показваше търпение", добави Шамакдари. Панахи, който бе арестуван докато се опитва да снима документален филм за вълненията, последвали оспорваното преизбиране на Махмуд Ахмадинеджад през 2009 г., получи забрана да снима филми в продължение на 20 години. Той е осъден на 6 години затвор и в момента е под домашен арест.