Британската писателка Хилари Мантел, двукратна носителка на литературното отличие "Ман Букър", бе обявена за романист на годината, като нейната творба "Вдигнете телата" спечели наградата "Коста" за най-добър роман за 2012 г.

С приза за кървавата си сага, ситуирана в епохата на Тюдорите, Хилари Мантел става първият автор, успял да спечели за една и съща година едновременно наградите "Ман Букър" и "Коста".

Паричното изражение на наградата "Коста" е 5000 британски лири и тя се присъжда в пет категории – най-добър роман, дебютен роман, биография, поезия и детска книга.

Победителите в другите категории са шотландската поетеса Катлийн Джейми за стихосбирката "The Overhaul" и Франческа Сигъл за дебютния й роман "Невинните", разказващ за сплотена еврейска общност в Североизточен Лондон.

В категорията биография беше отличена Мери Талбът и творбата й "Dotter of Her Father's Eyes", илюстрирана с рисунки от съпруга й Брайън. Това е и първото графично произведение, печелещо награда "Коста". Писателката-илюстратор Сали Гарднър, страдаща от дислексия,
спечели в категория за най-добра детска книга със своя пети роман "Мaggot Мооn".

Победителките в петте категории, които за пръв път в историята на приза са само жени, са включени в краткия списък за голямата награда на "Коста" – "Книга на годината", която ще бъде обявена на 29 януари в Лондон. Нейното парично изражение е 30 хиляди британски лири.

Наградите "Коста" са учредени през 1971 г. като награди за литература "Уитбред". Те се наричат така до 2006 г. За тях се борят автори от Великобритания и Ирландия. През 2006 г. отличието е преименувано, след като групировката "Уитбред" отстъпва спонсорството на веригата кафенета "Коста". Основната идея на организаторите е, че няма нищо по-хубаво от това човек да си почива с хубава книга и чаша ароматно кафе в ръка.