Историческият роман "Вдигнете телата" на британската писателка Хилари Мантел спечели голямата награда "Коста" за "Книга на годината".

Мантел стана първата писателка, която става носителка на "Ман Букър" и на "Коста" в една и съща година. Мантел стана още първата писателка и пръв представител на Великобритания двукратен носител на литературното отличие "Ман Букър".

По-рано този месец Мантел бе обявена за романист на годината, като нейната историческа сага за епохата на Тюдорите спечели наградата "Коста" за най-добър роман за 2012 г. Наградата "Коста" с парично изражение 5000 британски лири се присъжда в пет категории - най-добър роман, дебютен роман, биография, поезия и детска книга. След като обяви носителите на
тези награди, жури избира носителя на най-голямото отличие - "Книга на годината", който получава 30 000 лири.

Победителите в другите категории станаха шотландската поетеса Катлийн Джейми за стихосбирката "The Overhaul" и Франческа Сигъл за дебютния й роман "Невинните", разказващ за сплотена еврейска общност в Североизточен Лондон.

В категорията биография беше отличена Мери Талбът и творбата й "Dotter of Her Father's Eyes", илюстрирана с рисунки от съпруга й Брайън. Това е и първото графично произведение, печелещо награда "Коста".

Писателката-илюстратор Сали Гарднър, страдаща от дислексия, спечели в категория за най-добра детска книга със своя пети роман "Мaggot Мооn". Победителките в петте категории за пръв път в историята на приза са само жени.

Наградите "Коста" са учредени през 1971 г. като награди за литература "Уитбред". Те се наричат така до 2006 г. За тях се борят автори от Великобритания и Ирландия. През 2006 г. отличието е преименувано, след като групировката "Уитбред" отстъпва спонсорството на веригата кафенета "Коста". Основната идея на организаторите е, че няма нищо по-хубаво от това човек да си почива с хубава книга и чаша ароматно кафе в ръка.