Господ е създал света на принципа "проба - грешка" според спектакъла "Блажно наддумване" по "Фолклорен еротикон", съставен от Флорентина Бадаланова. Премиерата е на 1 октомври под открито небе на полянка до Театралната работилница "Сфумато", а зрителите ще седят на възглавници, съобщиха от екипа.

Страст е лайтмотивът на представлението. Избраните текстове - от Северозападна България, са много богати, наситени с мощна витална фантазия за причудливо обяснение на света по думите на режисьора Александър Събев.

Първо мъжете са раждали - дават пример за необичайния поглед на героите към Сътворението, на принципа "проба - грешка", актьорите Николай Кенаров и Илия Атанасов, които говорят на диалект. За тях текстовете носят изключителна енергия и са невероятно предизвикателство за въображението.

Представлението е дебют на професионална сцена за младите артисти, завършили НАТФИЗ при проф. Пламен Марков. Костюмите са на Ирина Василева. Консултант е гл.ас. д-р Григор Григоров. Проектът е в селекцията "Сфумато" - нови имена" от Малкия сезон.

Всяка вечер до края на седмицата - от 21.00 ч., може да се види друго премиерно заглавие в "Сфумато" - междукултурният театрален проект "Фауст exhausted". Авторите поставят съвременни социално-политически проблеми - на обединена Европа и на страните в нея, на базата на класиката.

Текстът е на Томо Мирко Павлович - по мотиви на "Фауст". Втора част" от Гьоте. Режисьор е Бернхард М. Ойстершулте, драматург - Андреас Вагнер, асистент-режисьор - Мина Новакова. Участват Марк Баум, Фабиола Далиа Петри, Васил Дуев, Кристоф Келер, Георги Новаков, Маргита Гошева.

След "Сфумато" спектакълът тръгва на турне и до средата на идната година ще бъде представен в театрите партньори - Националния театър в Люксембург, Националния театър "Раду Станка" - Сибиу, Румъния, театър "Шлахтхаус" - Берн, Швейцария, театър "Рампе" - Щутгарт, Германия. Концепцията е на независимата немска театрална група TARTproduktion от Щутгарт.

На 27 и 28 септември в "Сфумато" ще има демонстрация на резултатите от ателието "Пулсиращият човек" на композитора Асен Аврамов и хореографа Мила Искренова. Проектът започна по време на Малкия сезон и ще продължи да се развива - всяко представяне ще е различно, отбелязват инициаторите. Ателието - тренинг за актьори, е отворено за нови участници.