Нита и Але са страшни симпатяги, които животът е срещнал в колаборация, наречена Fuel Fandango. Сигурно се питате защо fuel и защо fandango? Срещаме се директно с двамата, за да ни отговорят на този и още поне три дузини въпроси. Бандата има концерт довечера в столичния клуб Blender, така че ако си ви допаднали и имате път натам, минете да ги чуете!

Здравейте! Ще ни кажете ли откъде дойде името на бандата?
Але: Mного ни харесваше думата „фанданго”, защото това е един от най-старите стилове фламенко. Изполвахме английската дума „fuel”, което означава гориво, защото то се свързва с машини, а това по някакъв начин е прапратка към електронната музика. А ние смесваме точно тези две неща – електроника и музиката на нашите корени.

Последният ви проект е с Джейми Кълъм – парчето „Everything You Didn’t Do”. Как се стигна до тази колаборация?
Нита: Миналата година отидох на концерт на Джейми в Северна Испания и за мен преживяването беше наистина страхотно. За мен беше невероятно да работя и записвам с него, защото той е прекрасен човек, а също така и страхотен музикант.

Имате ли планове за още парчета с Джейми или с някой друг артист? С кого бихте искали да работите?
Нита: Да, разбира се, поне така ни се иска.
Але: Може би още в следващия албум ще опитаме нещо, но още не смеем да кажем какво.

Пуснахте албум с ремикси на парчетата от дебютния ви проект. Трудно ли беше да селектирате и създадете ремиксите? Все пак вие сте отделили време и енергия в създаването на перфектните оригинални версии и в един момент трябва да свикнете да чувате песните си в нови варианти.
Але: Не, защото ние избрахме някои от диджеите и продуцентите, които много харесваме. Така че просто им изпратихме парчетата ии те решиха какво ще правят с тях. Два от ремиксите са мои. Правя много ремикси за други хора, но мисля, че най-сложното нещо е да ремискираш себе си, защото позваш песента много добре, свирил си я хиляди пъти и е много трудно да направиш нещо съвсем различно от нея.

Чух изпълнението ви на „Use Somebody” на Kings Of Leon в YouTube. Много е добро, но това е може би парчето с най-много кавъри през последните години. Как си го избрахте за лайв?
Нита: Да, знаем, знаем. Направихме го само заради един акустичен концерт в Севиля. Не сме го записвали и не мислим, че ще го свирим много. Но си го намерил, защото в YouTube няма нищо скрито. Честно казано, мислим да запишем няколко кавъри.
Але: Всъщност, не сме правили кой знае колко много кавъри.

Има ли други песни на ваши известни колеги, които обичате да изпълнявате на живо?
Нита: Да, в момента работим върху едно парче на Daft Punk, но това е изненада, така че няма да издадем повече.

Песните ви са на английски. Искате да достигнете до повече хора или просто този език отива повече на музиката ви?
Але: И двете със сигурност. Но най-важното е, че когато започнахме да пишем песни, това беше езикът на който съвсем естествено ни идваше да пеем.
Нита: Английският е смесен с испанския в нашата музика и вероятно ще продължаваме да ги мискираме така, като не знаем в бъдеще кой от двата ще надделее. Не мислим много за това, просто ни харесва да смесваме езиците, защото това обогатява музиката.

Ники Минаж каза „тъпа курва” 50 пъти в песента си „Тъпа курва”. Колко важни са лириките за вас?
Нита: Феновете на Ники Минаж в Испания ни казаха, че харесват нашата музика и ние бяхме супер изненадани от това.
Але: Естествено, текстовете са много важни и се опитваме да пеем за нещата, които се случват на всички в живота.
Нита: А не само за любов и мъже!

Коя е любимата ви част в правенето на музика – писането, записите, изпълненията или не можете да дишате без всяка една от тях?
Але: Всичко ми харесва! Обожавам собственото си студио, в което просто стоя пред компютъра, вместо да се счупвам от път.
Нита: Аз май предпочитам композирането и слушането на музика. Харесвам концертите, но малко по-спокойните, а не тези като на турнетата, при които влизаш в един от друг и не ти достига сън и ядеш слапана храна. Но всъщност ни харесва всичко в тази работа, защото това е нашият живот.

Какво мислите за интернет феномени като Лана Дел Рей?
Нита: Интернет е най-добрият начин да станеш известен... за един месец. За нас е по-важно да правим нещата постепенно и малко по-бавно, за да може нашата кариера да бъде добре изградена, а не временна мода – нещо като летен хит. Предпочитаме да работим всеки ден и да направим кариера, колкото и време да е нужно за това.
Але: За нас интернет и социалните мрежи са страхотна подкрепа и ужасно много ни помогнаха в кариера ни.

Как смятате, че поп културата ще се промени през 2050 г.?
Але: Няма никакъв начин да знаем. Музиката в момента се развива толкова бързо, стиловете се сменят през една година... Може пък да се върнем към Бийтълс и Ролинг Стоунс, много се надявам!

Какво мислите за края на света през тази година?
Нита: Няма да има никакво Fuel Fandango догодина (смее се).
Але: Според мен краят на света се случва в момента, поне в Испания със сигурност. Обаче ще оцелеем някак си (смее се).

Какво слушате в iPod-a си?
Але: Майк Сноу, Фейст, Bon Iver.
Нита: Пако де Лусия, Томатито, както и много електронна музика.

Да поговорим за външния ви вид. Нита, не се ли уморяваш да бъдеш винаги толкова секси?
Але: Добър въпрос, да!
Нита: Не, не, не! Изобщо не се чувствам така. Само на концертите ни обичам да се обличам с рокли и да се качвам на високи токчета. Но през деня обичам да си ходя с панталони и без никакъв грим. Искам просто да ми бъде удобно. Но благодаря за комплимента!

Кажете ми кое е най-откаченото преживяване, което сте имали по време на работа?
Нита: Правя абсолютно целия си стайлинг и никой не ми помага. Още със стартирането на групата, казах на Але, че трябва да се грижим за сцената, за сценографията, за дрехите... За нас това беше много важно и доста време мислихме как да изградим този имидж. Харесвам да смесвам елементи от разлчини времена – от 30-те, 40-те, латино, фламенто и винтидж мотиви. Всъщност стайлингът ми е микс от всички неща, които харесвам.

Кои са най-добрите места, на които сте свирили?
Але: Отидохме да свирим в Алжир и беше Рамадан и бяхме адски гладни цял ден, защото беше невъзможно да се яде нещо, защото имаха национален празник. Но концертът ни след това беше страхотен и всички бяха много щастливи.

Къде предпочитатате да свирите – в клубове или на фестивали?
Але: В малките клубове е много лесно да усетиш хората до себе си – как танцуват, как пеят. Аз много обичам да се хвърлям в публиката. Но по време на фестивалите през лятото пък има страшно много хора пред сцената.
Нита: Аз предпочитам малките места и най-много харесвам залите, били те кино или театрални, защото си най-близо до публиката.

Препоръчайте ни млади банди, чиято кариера да следим изкъсо.
SBTRKT, Metronomy и Little Dragon.