Филип Джиан – авторът на книгата "37,2 градуса сутринта"и текстописец на швейцарския певец Стефан Ейшер, спечели френската литературна награда "Ентералие". Тя му бе присъдена за романа "О...".

Джиан се прочу като романист след феноменалния успех на киноадаптацията на режисьора Жан-Жак Бенекс от 1986 г. по неговата книга "37,2 градуса сутринта". Автор е на 12 романа, сред които "Нечистота", "Проклета въртлежка", "Петдесет срещу един", "Ерогенна зона", "Синьо като ада", "Навън към себе си". Джиан освен това е автор на текстовете на няколко песни в новия диск на Стефан Ейшер "L'Envolee" и наскоро се върна от Швейцария, където взе участие в промоцията му.

Заглавието на новата му книга е свързано с последната дума, произнесена от главната героиня в нея. В нея писателят се вмъква в кожата на жена и описва 30 дни от живота й, в който се смесват спомени, секс и смърт.

Това е първото литературно отличие за 63-годишния Джиан. Той е роден на 3 юни 1949 г. в Париж и няма успехи като писател, докато филмът на Бенекс не превръща неговия роман в бестселър. През 1989 г. Джиан се установява на остров Мартас Винярд, недалеч от брега на щата Масачузетс. Две години по-късно заминава за Флоренция, а след това за Бордо и Лозана, където остава 5 години. Понастоящем живее във френската столица.