Американската писателка Ейми М. Хоумс победи двойната носителка на приза "Ман Букър", британката Хилари Мантел в надпреварата за Женската литературна награда за 2013 г.

Отличието, придружено от 30 000 британски лири, бе присъдено на Хоумс за шестата й книга "May We Be Forgiven", в която се говори за убийство, съперничество между двама братя, изневяра и опрощаване на греховете. Фаворитка според букмейкърите бе Мантел заради романа си "Вдигнете телата", който й донесе награди "Букър" и "Коста".

Председателката на журито Миранда Ричардсън заяви, че имало дълги дебати във връзка с претендентките за наградата в краткия списък, който включваше също две бивши победителки, британката Зейди Смит и американката Барбара Кингсолвър, както и американската сценаристка, станала писателка Мария Семпъл и британската писателка Кейт Аткинсън.

В края на краищата се съгласихме, че "May We Be Forgiven" е впечатляваща оригинална и забавна черна комедия, която обръща с главата надолу американската мечта, поясни Ричардсън.

"May We Be Forgiven" бе предпочетана пред "Вдигнете телата" от Мантел, "Flight Behavior" от Кингсолвър, "NW" от Смит, "Life After Life" от Аткинсън и "Where You Go, Bernadette?" от Семпъл.

Мантел получи награди "Букър" за романа си "Вълци" през 2009 г. и "Вдигнете телата" през 2012 г. - първите две книги от трилогия за възхода и падението на сивия кардинал Томас Кромуел в двора на крал Хенри Осми. Миналата година тя спечели и награда "Коста".

Женската литературна награда (бивша "Ориндж") се присъжда за роман на годината, написан на английски език от жена. Сред предишните носителки на наградата са Маделин Милър, отличена за "Песента на Ахил" през 2012 г., Теа Обрехт за "Жената на тигъра" (2011) и Лайънъл Шрайвър за "Трябва да поговорим за Кевин" (2005).