Известната холивудска звезда Джони Деп и писателят и историк Дъглас Бринкли през пролетта ще пуснат на пазара неиздавания досега роман "House of Earth" ("Дом на Земята") на американския бард Уди Гътри.

В книгата се разказва за двойка от Източен Тексас, която строи глинени къщи, за да се предпази от лошото време, и се бори с контрола на банките и компаниите за производство на дървесина.

"Това е нещо средно между селския реализъм и пролетарския протест – пишат Деп и Бринкли. – "Дом на Земята" е истинска картина на живота на маргиналите в епохата на Голямата депресия."

Уди Гътри (1912-1967 г.) е един от най-плодовитите американски бардове, оказали влияние върху поколения музиканти, автор на стотици песни. Роден е в Оклахома.Периметърът на неговото творчество се простира от народни песни, балади, през политически, до детски песни. Патриотичната му песен "Тази земя е твоя земя" (This Land is Your Land) е в задължителната програма на американските училища.

Гътри е работил като бояджия по пътищата (оцветявал е пътни знаци), радиоводещ, моряк, сезонен работник в селското стопанство, мияч на чинии и войник в американската армия. Женил се е три пъти, баща е на 8 деца.

Бил е наставник на Боб Дилън и на много други прохождащи по онова време поети с китара в Америка. На името му е учредена фондация, която популяризира неговото творчество. В родния му град се провежда ежегоден бард-фестивал в негова памет.