Джесика Частейн се появява и в двата филма начело на боксофиса в САЩ и Канада този уикенд.

Филмът на ужасите "Мама" детронира историята за преследването и унищожаването на Осама бин Ладен от първата позиция в боксофиса на Северна Америка. Историята за акцията на специалните части - "30 минути след полунощ" - обаче остава в добра позиция за раздаването на Оскарите.

"Мама", с американката Джесика Частейн, разказва историята на две момичета, изчезнали в гората в деня, в който родителите им са убити. Година по-късно момичетата са открити и спасени. Филмът събра веднага след излизането си на широкия екран 28,1 млн. долара приходи. Това са предварителните данни на компанията Ексибитър рилейшънс /Exhibitor Relations/, публикувани в неделя.

Той е следван от екшъна "30 минути след полунощ" пак с Джесика Частейн, която на 13 януари спечели "Златен глобус" за най-добра драматична актриса именно за ролята си на агент на ЦРУ в проследяването на Бин Ладен. Филмът "30 минути след полунощ" прибра 17,6 милиона и донесе 55,9 милиона долара общо за втората си седмица по кината.

Трета позиция във финансовата класация е за драматичната комедия "Наръчник на оптимиста" /оригинално заглавие "Happiness Therapy" с Брадли Купър и Дженифър Лоурънс. Лоурънс също бе отличена със "Златен глобус" за най-добра актриса в комедия за ролята си на разстроена млада вдовица.

"Наръчник на оптимиста" спечели 11,4 милиона долара приходи /55,3 милиона от излизането му/.

Той е последван от "Гангстерски отдел" /"Gangster Squad"/ гангстерски филм с Райън Гослинг, заобиколен от Шон Пен и Ема Стоун, с 9,1 милиона приходи /32,2 милиона за две седмици на екран/.

Пети е новият "Broken City", с участието на Ръсел Кроу, който /филмът/ успя да събере 9 млн. долара от продажби на билети.

Още от боксофиса - комедията "Къщата на духовете", където млада двойка се изправя срещу демон в новото си жилище, печели 8,3 милиона - следвана плътно от "Джанго без окови" на Тарантино с 8,2 милиона долара.

"Гангстерски отдел" с Райън Гослинг, заобиколен от Шон Пен и Ема Стоун, е на трето място с 16,7 милиона.

На осма позиция са "Клетниците" със 7,8 милиона долара /общо от излизането си на екран – 130,4 милиона/. Девето е пътешествието на хобитът /"Хобитът: Неочаквано пътешествие"/ на Питър Джаксън с 6,5 милиона, за да станат 287,4 милиона общо.

Накрая на класацията на десетте най-касови филма за седмицата е новият екшън с Арнолд Шварценегер. Филмът "The Last Stand" прибра 6,3 милиона долара.