С два филма ще бъде открит третия фестивал за независимо кино „So Independent“ 2012, който стартира утре – 25 Октомври. В Cinema City от 19:30 часа зрителите ще могат да избират между филмите:

"Сеанси" (The Sessions) на режисьора Бен Люин, който спечели наградата на публиката за режисура, специалната награда на журито за цялостно изпълнение на актьорския състав и специалната награда на журито за игрален филм на тазгодишното издание на фестивала на Робърт Редфорд - Sundance Film Festival. В "Сеанси“ ще видим Джон Хоукс, Уилям Х. Мейси и Хелън Хънт. Филмът, който е вдъхновен от истинска история, разказва за човек в инвалидна количка, който решава, че вече не желае да бъде девствен. С помощта на терапевта си и на своя свещеник, той се свързва с професионална сексучителка, която го отвежда на пътуването му към мъжествеността.

Плакат на "Боби Фишер срещу света". Снимка: So Independent

"Боби Фишер срещу свeтa" (Bobby Fischer Against the World) е първата документална биография на ексцентричния гений, роден в бедно семейство, който изгрява и завладява световната публика с победата си над руснака Борис Спаски в пика на Студената война. Пътят му минава през дете чудо и шампион на Щатите на 15 години, за да стигне до световен шампион на 29. Фишер отказва да защити титлата си по донкихотовски и се превръща в истински отшелник за десетилетия, преди отново да се появи като беглец от правосъдието на САЩ. Редки архивни кадри и проницателни интервюта с най-близките му разгръщат тази завладяваща история за буйния възход и падението на един гений.

На откриването на "So Independent" се очаква да присъства новият посланик на САЩ в България - Н. Пр. Марси Рийс. Тя ще присъства на откриването в компанията на съпруга си. Освен посланика, специално за премиерата на "Боби Фишър срещу света“ пристигат Ирина Бокова - генерален директор на ЮНЕСКО, Силвио Данаилов - президент на Европейския шахматен съюз и Кирсан Илюмжинов - президент на световната шахматна организация ФИДЕ.

Сред гостите на откриването се очаква да бъдат Джъстин Сласа - продуцент на "Един до друг” (Side by side); Лорън Хамъндс - представител на "Tribeca Film Festival“ и Мубашир Мохи-уд-Дин - композиторът на музиката на "Долината на светците” (Valley of Saints).

Фестивалът "So Independent“ е от 25 октомври и 4 ноември в кината "Люмиер“, "Дом на Киното“, "Евро-Синема“, "Синема Сити“ и Зала 1 на НДК.