10 години след шеметния стрийт парад, който изпълни центъра на София с 20 000 танцуващи фенове на елетронната музика, "Метрополис" отново изкарват пултовете на улицата за безплатно парти в столицата с един от най-големите прогресив хаус диджеи – Джон Дигуийд.

Какво наложи тази музика да се "скрие” през последните години и да излезе отново на улицата днес, разказа един от пионерите в "Метрополис" – DJ Ясен Петров, в студиото на "Преди обед”.

"Прекалено много бяха хората, които искаха само да печелят пари от електронната музика. Когато каниш някого и искаш билети, и не те интересува качеството на диджеите, които каниш, а само да печелиш кинти, тази музика не беше в застой, просто се беше скрила някъде и е крайно време да се върне на нормалното си място. Тя е една от многото музики. Глупаво е да казваме, че това е единствената музика или, че това е единствената смислена музика. Истината е, че тази музика ни прави една идея повече европейци. Тъжна е историята на едно заведение в центъра на Харманли, откъдето е жена ми, което през 90-те години се е казвало бар "Европа”, а сега се казва "Али Баба”. Ние предпочитаме посоката да е различна. Тази музика, когато е поднесена добре и от качествени хора, наистина те вдъхновява по някакъв начин и те кара да се чувстваш една идея по-свободен.”

Как се стигна до идеята за безплатното парти Hello Summer, на което феновете ще танцуват в неделя – 1 юли.

"Събра се носталгията. Започнахме да вадим едни снимки от 12-13 години и да ги публикуваме в интернет и хората създадоха едно много приятни носталгично и позитивно чувство и си казахме защо не вземем да направим такова нещо пак. Без маршировките, защото миналото хилядолетие си отиде. Време е малко да се променим и да приемем културните и историческите наслагвания, които новото време изисква.”

Целият разговор с Ясен Петров можете да гледате тук>>

Безплатното парти с Джон Дигуийд и диджеите от "Метрополис" е на 1 юли пред Паметника на Съветската армия в София.

***

Hello Summer е безплатно лятно музикално Beck’sperience събитие на открито от ново поколение, което идва с амбицията да се превърне в ежегоден фестивал с най-доброто от световната електронна сцена.