Британският поет Си Джей Алън се оттегли от краткия списък на наградата "Форуърд", като призна, че е плагиатствал в някои от по-ранните си творби, съобщи Би Би Си.

Си Джей Алън беше номиниран за най-добро стихотворение за наградите, които ще бъдат присъдени на 1 октомври в Лондон. Той обаче беше обвинен в плагиатство от поета Матю Уелтън, който каза, че е забелязал сходство между ранни творби на Алън и негови собствени стихове.

"Признавам, че съм плагиатствал някои стихове (макар и да не съм имал намерение да мамя), и се оттеглям от конкурса заради непоносимото напрежение на неотдавнашните публикации за това" - написа Алън в имейл до фондацията "Форуърд".

Стихотворението на Си Джей Алън, с което кандидатства за наградата, е оригинално. То е със заглавие "Как обясних сюжета на "Блейд Рънър" на майка ми, която е с Алцхаймер".

"Мислехме, че стихотворението на Алън има дълбочина, че е остроумно, истинско и елегантно. Възможно е Си Джей Алън да е мошеник, възможно е да не е. Нашата задача не беше да съдим хората, а да открием добри стихотворения" - каза Жанет Уинтърсън, председател на журито за наградата.

Наградите "Форуърд" се присъждат както на утвърдени поети, така и на дебютанти. Те са в три категории - за най-добра стихосбирка, първа стихосбирка и стихотворение. Паричният им еквивалент е съответно 10 000 лири, 5000 лири и 1000 лири.

Си Джей Алън е издал няколко стихосбирки, като произведенията му се публикуват много в списания.