Британската поп музика губи лидерската си позиция на световния дискографски пазар, като е изместена от местни звезди в различните страни, пише в. "Дейли мейл", позовавайки се на американско изследване.

Проучването било направено от екип на икономиста Джоел Валдфогел от университета в Минесота. Специалистите изследвали чартовете на 22 страни в периода 2001-2007 година.

"Британската инвазия" и окупирането на челните места в световните класации от 60-те години на миналия век, когато властваха групи като "Бийтълс" и "Ролинг стоунс", вече е само далечен спомен.

Изследването обхванало 23 хиляди естрадни изпълнители. От него ставало видно, че през 60-те години на миналия век 30 процента от музиката в чартовете била британско производство. След това тази доминация започнала бавно да спада, след лек пик през 80-те години, предизвикан от банди като "Дюран Дюран" и "Уам!".

В същото време все по-осезаем ставал диктатът на американската дискографска индустрия. В наши дни с налагането на интернет все повече местни изпълнители оглавяват националните чартове.

Според икономистите 31 изпълнители са се появявали едновременно в 18 от класациите на най-големите пазари в периода 2001 - 2007 година. Сред тях личат имената на Аврил Лавин, "Бекстрийт бойс", Бионсе, "Блек айд пийс", Кристина Агилера, "Дестинис чайлд", Еминем, Енрике Иглесиас и "Еванесънс".

Единствените британски звезди, намерили място в този елитен списък, са били Роби Уилямс и Дайдо.

В наши дни съдържанието на световните чартове е съставено 60 на сто от американска музика. В средата на 80-те години този дял е бил 40 процента, пише вестникът.