Главната идея зад БЪЛГАРСКАТА НОВА ВЪЛНА е създаването на архив и база данни на интересните български автори, чрез която човек бързо и лесно да се оринетира кои са двигателите в сферата на съвременната култура.

Стоте и един представени артисти правят изкуство, музика, кино и театър, танц, литература и фотография, дизайн или архитектура, а често работата им прекрачва границите между жанровете.

Под селекцията се подписва екипът на ЕДНО – много бивши и настоящи кадри на Списание ЕДНО, които във времето до голяма степен са оформили облика на медията като, например, арт директорът Васил Илиев, бившият главен редактор на списанието Веселин Трандов, кино-редакторът Йоана Павлова, Мира Тодорова, понастоящем селекционер на SOFIA DANCE WEEK, Адриана Андреева, редактор и програмен директор на SOFIA DESIGN WEEK. Освен познатите имена към работата се присъединяват и нови лица като литературния критик Бойко Пенчев, чието дело е литературната селекция в книгата.

Сред артистите, включени в книгата, са познати и утвърдени имена като Явор Гърдев, Андрей Паунов, Иван Мудов, Иво Димчев, но и открития като режисьора Илиян Метев, художничката Миряна Тодорова, фотографа Лубри, по-ъндърграунд артисти като графити артиста Xроме, музикалната група Мазут или пък авторите на "В крак с времето" – Destructive Creation и още много, много други.

Излизането на първия брой на Списание ЕДНО преди десет години е равносилно на малка революция на българския медиен пазар – лайфстайл изданията вече са на мода, но ЕДНО е различно. През изминалото десетилетие списанието е радар за новите тенденции в съвременната култура – едва ли има интересен български артист, който да не е бил представен на неговите страници или да не е създал проект за него. С течение на времето Списание ЕДНО не само пораства, но и се разраства, от печатна медия в платформа: продуцент на пет фестивала, които успешно инсценират на живо основните теми на ЕДНО.

„Идеята за книгата се роди още минала година – разказва Бояна Гяурова, главен редактор на Списание ЕДНО. – През последните години в Списание Едно представяме интересни български автори, някои от тях утвърдени на международната сцена, а други тепърва започващи своята кариера. Дадохме си сметка, че всички те са малко познати у нас и че липсва информация за работата им. В същото време в България липсват издания, които да тематизират случващото се в културния живот от последните 10 години.”