Международният кинофестивал в Берлин се открива за 62-ри път днес в "Берлинале палас" с историческата драма "Сбогуване с кралицата" на френския режисьор Беноа Жако, съобщи БГНЕС. В конкурсната програма тази година са включени 18 филма, които ще се борят за наградата "Златна мечка". Председател на журито е британският режисьор и сценарист Майк Лий. По случай откриването на Берлинале ви връщаме към ранните години на филмовата проява.

  • Когато кметът на Берлин Ернст Ройтер открива първия фестивал в Щеглиц през юни 1951 г., градът все още се бори да се възстанови от Втората световна война.
  • Фестивалът е бил част от плана "Маршал", известен като Програма за възстановяване на Европа. Целта е проявата да възвърне радостта на Берлин с привличането на големи звезди на киното.
  • Два милиона западногерманци са безработни. Десетки хиляди други са наблъскани във временните лагери в строго регламентираните граници на града. "Чужди" филми за повечето хора означават холивудските студийни продукции.
  • Първият фестивал носи на берлинчани не само "порция" от така необходимия блясък, но и възможността да видят филми от Франция, Швеция и Мексико. Проявата е открита с британската лента "Ребека" на режисьора Алфред Хичкок.
  • Звезди от ранга на Гари Купър, София Лорен, Джина Лолобриджида и Ерол Флин правят всичко възможно, за да присъстват на Берлинале през 50-те години на миналия век. Холивудските продукции се радват на особена популярност и печелят много от "неофициалните" награди, раздавани в ранните години.
  • Едва през 1958 г. журито присъжда топ отличието на европейски филм – "Поляната с дивите ягоди" на Ингмар Бергман. Символ на привързаността на берлинчани към американците и американското кино е порцелановата мечка, връчена на Уолт Дисни през 1958 г. от сияещия тогавашен кмет на Западен Берлин Вили Бранд.
  • От 1959 г. над 50 страни са участвали в кинофестивала в Берлин. Япония започва да изпраща филми от 1953 г.
  • Първото международно жури се събира през 1956 г. под председателството на режисьора Марсел Карне.