Президентът на САЩ Барак Обама нарече Каръл Кинг "жива легенда" и я поздрави за продължилата й пет десетилетия кариера като певица и авторка на песни, за която спечели наградата "Гершуин".

Каръл Кинг е първата жена, която печели наградата. Тя е признание за цялостен принос към поп музиката. Сред нейните носители са Пол Маккартни, Стиви Уондър, Пол Саймън.

"Думите не ми стигат. Толкова съм развълнувана" - каза Каръл Кинг, като изтъкна, че наградата е и за тези, с които е работила по някои от песните си.

Няколко приятели на Каръл Кинг пяха в нейна чест - Глория Естефан, Били Джоуъл, Джеси Маккартни, Джеймс Тейлър, Триша Иъруд, Емили Сандей.

Каръл Кинг написва първата си песен, когато е на 17 години в съавторство с тогавашния си съпруг Гери Гофин. Тя става известна с албума си "Tapestry", издаден през 1971 г. Той остава 15 седмици на върха на американските класации - рекорд по онова време за солова изпълнителка.

С него тя става първата изпълнителка, спечелила всички основни награди "Грами" - за запис, песен, албум на годината и най-добро вокално поп изпълнение. Той става и първият диамантен солов албум на жена.

"И като един от най-продаваните албуми за всички времена, той затвърждава статута на Каръл като една от най-влиятелните изпълнителки и авторки на песни, които Америка е имала" - каза Барак Обама.

Повече от 1000 изпълнители са записвали стотици песни на Каръл Кинг. Сред тях са "Бийтълс", Мери Джей Блайдж, Шер, Фил Колинс, Арета Франклин, Барбра Стрейзанд. През 1990 г. Каръл Кинг беше въведена в Залата на славата на рок енд рола.