Американската фотографка Ани Лейбовиц, известна със своите портрети на световни знаменитости, стана носител на испанската награда "Принцът на Астурия" за комуникации.

Другите претенденти за високото отличие бяха британската журналистка Кристиан Аманпур, телевизионна водеща в предавания на Си Ен Ен и Ей Би Си, и фотографската агенция "Магнум",
основана през 1940 година от Робърт Капа.

"Фотографията е един от начините да разказваш истории", беше заявила Ани Лейбовиц през 2009 година в интервю пред испанския вестник "Ел Мундо". Тя е считана за един от най-значимите съвременни фотографи. Паметни ще останат нейните портрети на Джон Ленън, Анди Уорхол, Ричард Никсън, Михаил Горбачов, Барак и Мишел Обама.

В мотивите на журито за наградата "Принцът на Астурия" се изтъква, че творчеството на Лейбовиц "е придало нова динамика на световната фотожурналистика".

63-годишната Лейбовиц е родена в американския щат Кънектикът. Кариерата й стартира през 1970 година, когато започва работа в сп. "Ролинг стоун".

Наградата "Принцът на Астурия" е учредена на 24 септември 1980 г. за стимулиране на научните, културните и хуманните ценности. Присъжда се в 8 категории: комуникации и хуманитарни науки, изкуство, литература, обществени науки, наука и техника, международно сътрудничество, спорт и единение.

Еквивалент е на Нобеловите награди в испанскоезичния свят. Наградата включва грамота, статуетка, изработена от испанския художник Хуан Миро, и парична премия в размер на 50 000 евро. Връчва се всяка година през месец октомври.