Световноизвестният израелски писател Амос Оз стана лауреат на престижната международна литературна награда "Франц Кафка", която се връчва всяка година в Чехия. Оз е избран с гласовете на жури, в което влиза и известният германски критик Марсел Райх-Раницки.

Церемонията по връчване на наградата "Франц Кафка" ще се състои в Прага през октомври. На нея Оз ще получи и сумата от 10 000 долара (7730 евро).

Произведенията на 74-годишния Амос Оз са преведени на повече от 40 езика. Името му често е споменавано сред тези на основните претенденти за Нобелова награда за литература.

Международната награда "Франц Кафка" е учредена през 2001 година. Връчва се от дружеството "Кафка" и кметството на Прага - градът, където е роден и живял писателят. Наградата се присъжда на писатели, чиито произведения са насочени към всички читатели, независимо от произход, националност и културата.

През различните години носители на наградата "Франц Кафка" са били Харолд Пинтер, Елфриде Йелинек, Харуки Мураками, Филип Рот, Вацлав Хавел. Израелски писател получава отличието за пръв път.

Амос Клаузнер е роден на 4 май 1939 г. в йерусалимското предградие Керем Авраам, в семейството на Йехуда и Фаня Клаузнер. През 1954 г. две години след самоубийството на майка си се преселва в кибуца Хулда, където живее и работи до 1986 г.,там той променя името си на Оз (сила).

Следва философия и литература в Еврейския университет в Йерусалим (1960 г. - 1963 г.). По това време публикува и първите си разкази (през 1961 г.), последвани от серия статии и есета за арабско-израелския конфликт.

Оз участва през 1967 г. в шестдневната война в Синай и във войната от Йом Кипур от 1973 г. След шестдневната война се застъпва активно за мирно решение на палестинския проблем, като един от основателите на антивоенното движение "Мир сега".

Той подкрепя идеята за две отделни държави - Израел и Палестина, с две отделни столици в разделения Йерусалим. От средата на 80-те години преподава в Оксфордския и Еврейския университет.

През 1986 г. Амос Оз заедно със своето семейство напуска кибуца Хулда и се преселва в Арад в пустинята Негев. Амос Оз е един от най-популярните еврейски писатели, наричан е еврейския Толстой, пише на иврит, автор е на близо 20 книги и над 450 есета.

Сред най-известните произведения на Амос Оз са "Сцени от живота на село", "Същото море", "Моят Михаел", "Пантера в приземието", "Животът и смъртта в рими", "Как да излекуваме фанатик", "Черната кутия", "История за любов и мрак", "Познание за жена". Всички те са издадени в България от "Милениум".