В Мексико издадоха енциклопедия, която изцяло е посветена на традиционното мексиканско ястие тако, съобщи РИА "Новости".

"Такото се състои от тортиля, плънка и сос - тази Света Троица на Мексико. Когато тези три елемента се приготвят с особено внимание и с използването на съставки от най-добро качество, такото се превръща от обикновена храна в произведение на кулинарното изкуство" - пише в предговора на книгата. Неин автор е изследователят в областта на кулинарията Алехандро Ескаланте.

Енциклопедията е наречена "Такопедия" (Tacopedia). Тя съдържа 320 страници, разказващи не просто как да се направи вкусно тако, но и за културните и исторически особености на това ястие, което се е появило в Мексико дълго преди пристигането на испанците.

Съществуват десетки видове тако, които се различават не само по състава на тортилята (тя може да бъде от царевично или от пшенично брашно), но и на плънката. Мексиканците слагат в своите тако буквално всичко, за което се сетят: печено месо, колбаси, чушки, кактусови листа, риба, боб и т.н. Като подправки се използват сирене, гуакамоле (сос от авокадо с домати, лук и зелени чушки) и лютиви сосове на основата на чушки - чили. Рецептите са различни за отделните географски райони, като отличителната черта е съставът на плънката.

В "Такопедия" се разказва също за специалните техники на консумация, благодарение на които човек не се омазва целия, когато яде прочутия мексикански сандвич. В енциклопедията се споменават също и най-скъпите ресторанти, специализирани в предлагането на тако, които са създадени предимно за туристи.