Бижутерският бранш отчита кражби за милиони левове през 2012-а, а от началото на годината обирите не спират. Полицията твърди, че основната група нападатели е заловена.

Бизнес граден повече от 20 години е сринат за 60 секунди. Толкова са нужни на двама въоръжени мъже, за да откраднат 500 хил. лв. от бижутериен магазин преди година и да изчезнат безследно. За първи път работещите в него разказват за преживения ужас.

"Бяхме в един ъгъл с колежките. Отвори се вратата и просто с две крачки вече бяха по средата на самия магазин с насочено оръжие срещу нас", спомня си продавачката Гергана Купенова.

Николета Маркова допълва: "Това е обир, всички на земята. Ние легнахме на земята, през това време те събираха нещата. Никой да не става, никой да не става. Събраха, каквото им трябваше и си тръгнаха.”

Цветанка Димитрова смята, че трябва да върнат всичко и да си платят.

Крадците стават все по-изобретателни - освен разбиване на витрини и взлом, вече има и два случая, при които сейфът с ценности на ателието е измъкнат през стена на съседно помещение.

"Наши колеги в центъра на смени спят в ателието си. Представяте ли си къде ни натикаха тези престъпници", описва проблема Емил Дечев от Българската бижутерска камара.

По данни на полицията, за цялата минала година обирите са 8, докато през 2012-а са били 16. Още два грабежа са извършени тази година. Често конкуренти на обраните златари купуват откраднатото или то се пласира в чужбина за под 40 лева на грам, разказват разследващи.

"Не е трудно да се изнесе златото в Турция. Там се преработва, продава се на място за материал съответно на много по-ниска цена", коментира Янко Янколов от "Престъпления против собствеността" в СДВР .

Предстои среща на собствениците на ателиета и полицията, за да бъдат набелязани по-сериозни охранителните мерки.