Пропагандно видео на прокремълски блогър събра над 3 660 000 гледания в YouTube за седмица. „Аз съм руски окупатор” не е просто преповтаряне на опорните точки на Кремъл от последните месеца – в случая става въпрос за изключително професионална продукция.

С анимации и ефекти, достойни за голяма телевизия или поне хитова компютърна игра, авторът Евгени Журов от Новосибирск се впуска в яростна защита на руския империализъм.

Той дава пример със Сибир, балтийските страни, Централна Азия и Украйна, които процъфтявали под властта на Москва. Като илюстрация се появяват триизмерни модели на заводи, ракети, микробуси и други.

Според видеото, там, където руското знаме вече не се вее, се произвеждат шпроти и хората чистят чужди тоалетни (Балтийските страни); вземат се заеми от Америка и се отглежда марихуана, а „освободилите се” работят като строители при някогашните си окупатори (Централна Азия); а пък в Украйна се строят само Майдани и диктатура.

Засегнат е и друг любим мотив на руската пропаганда – победите над Полша, Франция, Германия и всеки друг, който се е опитвал да покори страната.

Без съвсем ясна връзка се минава към явно основния мотив: „Моля, разберете, не се нуждая от лицемерната ви „свобода”, не ми трябва вашата прогнила „демокрация”. Всичко, което наричате „Западни ценности” е чуждо за мен! Имам други интереси. Възпитано ви предупреждавам за последно – не се занимавайте с мен! Строя мир, обичам мира, но по-добре от всеки друг знам как да се бия”.

Този път вместо 3D микробуси виждаме модели на танкове, самолети и други произведения на руския военнопромишлен комплекс, като видеото приключва със своеобразно „изпращане” на писмото на американския президент Барак Обама.

Вероятно не е изненада, че видеото беше споделено в Twitter от руския вицепремиер Дмитри Рогозин. Когато през миналата година Румъния не му разреши да прелети със самолета си през нейна територия, той заплаши, че ще се върне. На борда на стратегически бомбардировач.