В деня на Независимостта bTV ви показва далечна държава, която също дълги години се е борила за независимост. Цял квартал, булевард, улици и ресторанти в кенийската столица Найроби носят името на една бяла жена - Карен Бликсен.

"Имах ферма в Африка в полите на хълмовете Нгонг." Така започват прочутите мемоари на датската баронеса Карен Бликсен за живота ѝ в Кения. Фасадата на къщата, за която разказва е използвана като декор в лентата, спечелила няколко Оскара през 86-та - „Далеч от Африка", с участието на Мерийл Стрийп и Робърд Редфорд.

По време на колониалната ера Карен Бликсен пристига със съпруга си в покрайнините на Найроби, за да отглеждат кафе.

След няколко години брак двойката се развежда. Карен Бликсен започва авантюра с британския бохем Денис Финч Хътан. По време на Голямата депресия баронесата е разорена, а любовта на живота ѝ загива в самолетна катастрофа.

Литературната критика определя Карен Бликсен като един от първите автори, които описват местното население като личности. Създава училище за децата на работниците си. Плаща за университетско образование на личния си слуга Фара, който след време става първият съдия на Сомалия.

Близо 100 години по-късно един от най-скъпите квартали в Найроби е наречен просто „Карен".