на живо

Американец се приземи в мрежа след полет от 7600 метра без парашут (ВИДЕО)

Да попадне в квадрата на мрежата беше единственият му шанс да остане жив

Един от най-известните американски скайдайвъри - скачачи без парашут - успя да се приземи успешно тази сутрин след скок от височина 7600 метра, предаде Асошиейтед прес.

Телевизионният канал "Фокс" предаваше пряко скока на 42-годишния Люк Айкинс от южната част на американския щат Калифорния.

Както бе планирано, след около 2-минутно свободно падане той уцели точно спасителната мрежа с размер на една трета от футболно игрище (около 30 на 30 м), опъната между строителни кранове на височината на 20-етажна сграда.

Да попадне в квадрата на мрежата и да остане в нея, бе единственият шанс на любителя на екстремални изживявания да остане жив. Под мрежата имаше само земя и пясък.

Снимка: Getty Images

В последния миг преди попадането върху мрежата той успя да се обърне и да падне по гръб за по-голяма стабилност на приземяването.

Снимка: Getty Images

Айкинс бързо успя да излезе от мрежата и да прегърне съпругата си, която наблюдаваше рискования му опит заедно с други членове на семейството.

Малко преди да се качи на самолета за екстремалния си скок Айкинс каза, че му е било наредено да носи на гърба си и спасителен парашут, но той казал, че няма да го отвори и обяснил, че допълнителното съоръжение на гърба му дори ще му пречи и ще направи скока по-опасен, особено при попадането върху мрежата със скорост 190 км/ч.

Снимка: Getty Images

Когато самолетът се изкачвал към предвидената височина изискването било отменено и скайдайвърът свалил парашута от гърба си.

Така той стана първият човек, скочил без парашут и приземил се върху спасителна мрежа. 

Снимка: Getty Images

Айкинс е парашутист трето поколение. В 25-годишната си кариера е направил около 18 000 скока. От тях в около 30 случая му се е налагало да отваря резервния парашут. Работил е с Феликс Баумгартнер върху рекордния му скок от височина 38 км през 2012 г., посочва БТА.

Тагове:

@