Стотици бягат от Мосул, джихадистите се готвят за отбрана до смърт (СНИМКИ)
Предводителят на джихадистите вероятно вече е избягал от града
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0

Стотици жители на Мосул, един от най-големите иракски градове, задръстиха с коли и камиони пътя към контролираната от правителствените войски територия, след като и днес ожесточените сражения с „Ислямска държава” продължават. Бастионът на джихадистите е почти обкръжен от армия, кюрдски отряди и шиитски милиции.

По-рано днес лидерът на групировката Абубакар ал-Багдади излезе с първото си аудио послание от месеци, като призова екстремистите да удържат града на всяка цена. Той призова за джихад и срещу Турция и Саудитска Арабия.

Противоречиви са информациите дали предводителят на ИДИЛ още е в Мосул – градът, след чието превземане терористичната организация се превърна в халифат. Според британското разузнаване той е избягал.

Лидерът на „Ислямска държава” се появи след година мълчаниеВ аудиозапис Абу Бакр ал Багдади призова бойците си да удържат Мосул, към който иракската армия започна офанзива

Малко след публикацията от ранните часове на днешния ден, мощни експлозии разтърсиха източната част на Мосул, съобщава „Ройтерс”. Според жители на града, джихадистите са излезли по улиците с открити лица и са скандирали „Ще се бием до смърт!”. Речта е била пусната и от високоговорителите на автомобили.

Мосул
Снимка: Reuters

По освободения от правителствените войски кв.”Кокджали” е имало мощен обстрел с минохвъргачки. Танкове на иракската армия са вече и в други части на Мосул, но на този етап изчакват подкрепления заради сериозната съпротива, която срещат.

Един от ключовите мостове на р.Тигър е бил взривен и така Мосул практически е разделен на две, а това означава, че бойците в източните квартали вече нямат лесен път за отстъпление. Шиитските милиции планират днес да затворят „чувала” за ИДИЛ, като блокират връзката му със сирийската граница.

На фона на интензивните военни действия, в Мосул все още има 1,5 млн. души. Иракското правителство е подготвило лагери заради очакваната бежанска вълна, но малцина смятат, че властите ще успеят да се справят с нея.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре