След труса в Мексико: Когато надеждата се измерва в тишина
Как спасители търсиха часове наред момиче, което се оказа, че не съществува, разказва Си Ен Ен
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0

На мястото на спасителните операции след разрушителния трус в Мексико надеждата се измерва в тишина, отбелязва Си Ен Ен.

Сред какафонията от спасители, които си крещят заповеди, и шума от разместване на бетон и камъни, някой вдига юмрук. Всички замлъкват и на свой ред вдигат юмруци, като предават тихата команда. Посланието е: Пазете тишина, нечий човешки живот може да е на ръба.

Мексико, спасители, земетресение, тишина
Снимка: Reuters

След земетресението с магнитуд от 7,1 по Рихтер до срутеното училище „Енрике Ребсамен” спасители и тежки машини също замлъкваха, за да чуят евентуални признаци на живот под развалините.

22 часа след труса чувството за надежда беше осезаемо. Спасителите бяха сигурни, че някой под останките комуникира с тях.

Мексико, спасители, земетресение, тишина
Снимка: Reuters

Местните медии първоначално предадоха, че там е 8-годишно момиче на име Фрида. По-късно се предполагаше, че детето е на 12 години.

48 часа след земетресението все още течеше трескава спасителна операция с надеждата, че някой отдолу е жив, пише авторът Мигел Маркес, който е наблюдавал дейностите.

50 часа след труса обаче всичко се промени – официално стана ясно, че вече е известна съдбата на абсолютно всички деца от училището. 19 са загинали, 11 са били извадени под развалините в първите 24 часа, а всички останали са или в болница, или живи и здрави у дома.

Жертвите на труса в Мексико вече са 282  Мексиканските власти опровергаха информацията за открито живо момиченце под руините на училището, срутило се от силното земетресение във вторник

Представителите на властите настояваха, че все пак може някой да е жив под срутената сграда. Не бяха сигурни обаче дали човек издаваше звуци, или просто сградата продължаваше да се руши.

56 часа след земетресението моментите на тишина все повече намаляваха, а бученето на машините и говоренето на хората, участващи в спасителните операции, продължи.

Възстановяването се възобнови. Тишината обаче изчезна. А заедно с нея и надеждата.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре