Стотици хиляди на протест в Барселона (ВИДЕО И СНИМКИ)
Недоволните са обединени от лозунга "Нападнати, но никога победени"
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 6
    2

Около 450 000 демонстранти все събраха днес следобед в центъра на Барселона по данни на общинската полиция. Те поискаха независимост за областта, след като Мадрид се обърна към Сената за разпускане на каталунското правителство, предаде Франс прес.

Демонстрантите бяха два пъти повече в сравнение с вторник вечер, когато 200 000 души излязоха на улицата да протестират срещу арестуването на двама каталунски лидери.

Протест в Барселона
Снимка: Reuters

Към протестната акция се присъединиха премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон и други членове на регионалното правителство.

Говорителят на каталунското правителство Карме Форкадел заяви, че местните власти са решени да „защитят суверенитета на каталунския парламент”, предаде The Spain Report , цитиран от агенция „Фокус”.

Форкадел обвини Испания, че е отговорила на призивите за диалог чрез ареста на двама от лидерите на движението за независимост, които бяха определени като „политически затворници”.

По думите на Форкадел, „чл. 155 не им позволява да направят това, което се канят” по отношение на автономния район. Решени сме да защитим суверенитета на каталунския парламент, завърши обръщението си говорителят.

Протест в Барселона
Снимка: Reuters

Демонстрацията бе свикана от организацията „Маса за демокрация” преди 4 дни, след като испанският министър-председател обяви, че днес ще задейства член 155 от конституцията.

Същата организация свика и големият многохиляден митинг и обща стачка на 3 октомври в Барселона.

Протест в Барселона
Снимка: Reuters

Испанското правителство започна днес процеса по суспендиране на автономията на Каталуния, заяви премиерът Мариано Рахой след извънредното правителствено заседание.

Той обяви, че ще бъдат орязани правата на каталунския парламент, регионалното правителство ще бъде уволнено и ще бъдат свикани нови регионални избори в срок от шест месеца.

Мадрид започна процеса по суспендиране на автономията на Каталуния (ОБЗОР)Кабинетът иска в областта да се проведат регионални избори в срок от шест месеца

Двама от трима каталунци са против прилагането на член 155 от конституцията на Испания и отнемането на автономията.

Половината от населението на Каталуния обаче настоява за единство на цялата Испания.

Протест в Барселона
Снимка: Reuters

Срещу решението тази вечер по улиците на Барселона излизат протестиращите, обединени от лозунга "Нападнати, но никога победени".

Протест в Барселона
Снимка: Reuters

Член 155 от испанската Конституция никога не е прилаган за последните 40 години и именно, защото никой не е предполагал, че ще се използва, този текст не е развит в закон.

Мярката е крайна и означава, че държавата ще поеме политическия контрол върху автономната област.

Протест в Барселона
Снимка: Reuters
  • 6
    2
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре