Нови порои в Гърция, правителството отпуска по 5000 евро на домакинство
Пожарната служба съобщи, че е получила 910 повиквания за помощ от сряда насам
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 0
    0

Силна буря, придружена от валежи през уикенда създаде нови усложнения в Гърция. Пожарната служба съобщи, че е получила 910 повиквания за помощ от сряда насам.  Все още има безследно изчезнали.

Недостигът на вода, за да почистят калта, създава притеснения и за хигиената. Най-тежко остава положението в Мандра, където 80% от сградите са силно повредени. Според прогнозите валежите ще отслабнат от утре.

Броят на жертвите в Гърция нарасна до 19Още няколко души се водят безследно изчезнали и издирването им продължава, съобщи специалният пратеник на bTV Петър Нанев

Гръцкото правителство обяви мерки за подпомагане на пострадалите от наводненията и за възстановяване на материалните щети.

гърция, потоп
Снимка: Reuters

Правителственият говорител Димитрис Дзанакопулос обяви, че процедурите по обезщетяване на домакинствата ще започнат веднага след като приключи регистрацията на щетите по частни домове и магазини, а също по фирмени и обществени сгради.

Досега властите са установили, че над 1200 от проверените сгради в района на Мандра, Мегара и Неа Перамос, са пострадали от наводненията и се нуждаят от обезщетения.

гърция, потоп
Снимка: Reuters

За ремонта на тези сгради са предвидени средства, които варират от 20 до 1000 евро на квадратен метър, като 60 на сто от обезщетението до 150 кв.м. площ ще бъде осигурено от държавата под формата на безплатна помощ, а 40 на сто ще бъдат взети от безлихвен заем.

Съгласно установените материални щети всяко домакинство в западната част на Атика ще получи допълнителна спешна помощ в размер на 5000 евро, а помощта за всяко засегнато от наводненията предприятие ще е в размер на 8000 евро. Помощи са предвидени и за жителите на остров Сими, които също бяха сполетени от стихийното бедствие.

гърция, потоп
Снимка: Reuters

За всички са осигурени медицински грижи и други облекчения.

Междувременно има и арестувани четирима души, ограбвали наводнените къщи. Заради зачестилите обири 1172 полицаи са били изпратени, за да охраняват атинските предградия.

  • 0
    0
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре