Централна Европа под тревога
Жертви и изчезнали хора след свлачища и наводнения
В десетки населени места е обявено извънредно положение и са мобилизирани бригади пожарникари
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    1

Тежките метеорологични условия в Централна Европа доведоха до три жертви и десетки изчезнали хора, предадоха световните медии. В десетки населени места е обявено извънредно положение и са мобилизирани бригади пожарникари и екипи за реакция в извънредни ситуации.

В Чехия, една от най-засегнатите от проливния дъжд страни, жена е загинала при срутване на дома й заради свалчище.

Двама души се водят за изчезнали след инцидент с лодката им в придошла река близо до Хласна Требан, а трети в района на Пилзен. В 19 населени места в страната е обявено бедствено положение и висока степен на опасност от наводнение. Заради прииждането на р. Вълтава властите строят край реката метални прегради, за да предпазят Прага от наводнение Според изчисления на специалистите скоростта на течението на Валтава е 700 куб. метра вода в секунда и се очаква да се покачи до 1100 куб. метра в секунда.

Създадени са специализирани центрове за бедстващите граждани в Прага. В готовност са десетки автобуси, които да извозват хора. Превантивно беше евакуирана болница.

„Първо евакуираме пациентите на колички. Имаме уговорки с доста болници в района, които да приемат хората, без опасност за състоянието им”, обясни Владимир Журина,който е говорител на болницата.

Правителството се събра на извънредно заседание, а министърът на финансите гарантира, че във фонда за борба с наводненията има достатъчно средства. По думите на кмета на Прага Томаш Худечек е поискана помощ от държавата, армията и доброволци, които работят в критичните зони.

Двама изчезнали има и в Австрия, а поне 200 души са принудени да напуснат домовете си. Много пътища в страната са затворени, най-вече в северните и западни области, прекъснати са няколко железопътни линии.

Напрегната е обстановката и в Германия, като в провинция Бавария водата е наводнила централни улици и мазета. Двама в неизвестност издирват властите в германския град Ройтлинген, предаде ИТАР-ТАСС.  Според информацията има и двама загинали.

До вечерта ще бъде спряно корабоплаването по Рейн в отсечката, минаваща през провинция Райнланд-Пфалц заради високите нива на реките. Подготвя се евакуация на жителите на градчето Зербиц на 40 километра от саксонския град Лайпциг, където придошлите води в р. Плайсе може да скъсат бента на местния язовир.

В пълна готовност са и спасителните служби на градовете Хемниц и Гера. Прогнозата на синоптиците е, че дъждовете ще продължат до утре. По данни на Чешкия хидрометеорологически институт през последните няколко часа в района на градовете Ческе Будейовице и Седлчани са паднали валежи от 40 до 50 мм, което може да доведе до катастрофални последици.

  • 0
    1
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре