Прощалното турне на Чамбао минава и през любимата им София
На 9 ноември испанската групи ще се качи на сцената на зала 1 на НДК за последен път
  • Последни
  • Най-четени

  • 0
    0

Любимата на българската публика група „Чамбао“ се връща в любимата си София за прощален концерт на 9 ноември в зала 1 на НДК. Турнето на испанската група е под името De Chambao a Lamari (From Chambao to Lamari).

През април 2017 г. излезе албумът Nuevo Ciclo, вдъхновен от Латинска Америка.  Изборът на копродуцента Едуардо Кабра oт популярната пуерториканска група Calle 13 не е случаен.

„Не исках да се ограничавам в рамките на фламенко музиката, без програмиране или електронен звук. Имах нужда от автентичността на Едуардо и неговото музикално усещане”, разказва  Ламари. Тя  иска смени стила и да излезе от зоната си на комфорт…

Пилотният сингъл Camino Libre е посветен на „кризата на средната възраст“. Ламари говори за „изгубената индентичност и обратния път към себе си, без значение какво казват хората“. Пише песента в едно от пътуванията си през 2015 г. до идиличното селище Кабо Полонио в Уругвай, селище без ток и течаща вода, на брега на Атлантическия океан.

„Харесвам и приемам себе си такава, каквато съм. Изживях и все още се справям с последиците от кризата, но не по онзи, лошия начин. Сега съм на 40 години, напълно честна съм със себе си и се водя единствено от това, което чувствам и мисля; обещах си, че повече никога няма да премълчавам“, споделя Ламари.

Любовта между „Чамбао“ и българската публика е повече от впечатляваща

Фламенко чил-аут групата буквално взриви зала 1 на НДК на 23 септември 2006 г., по време на първия си концерт у нас.  Още през 2007 г. музикантите се връщат за три нови концерта у нас през лятото – в Пловдив, Бургас и Варна.

След концерта в София Ла Мари беше поканена лично от Рики Мартин да участва в неговото парче Tu Recuerdo, което стана безспорен хит. В края на 2006 година „Чамбао" издадоха „Caminando 2001-2006" - двоен диск, придружен с DVD от концерта им Chambao puro в Малага, където формацията се ражда през лятото на 2001 г.

Използвайки целия потенциал и богатство на фламенкото, „Чамбао" създават собствената си музика, пречупвайки някои от най-големите фламенко парчета като Volando voy, Como el agua на Камарон или Tu frialdad на Триана, румбата и традиционните карнавални песни през звуците на електронната музика.

„Чамбао“ – пътят

Когато преди повече от 10 години във втората част на компилацията „Кафе дел Мар" излиза чил аут версията на румбата на Пако де Лусия – Еntre dos aquas, едва ли някой е можел да предположи, че тази музикална формула ще се развие в самостоятелен музикален стил.

Идеята за развитието на фламенкото в тази посока идва от Хенрик Таккенберг, когато случайно чува Еди, Дани и Мари да свирят на плажа в Малага и им предлага да включи електронни елементи към нея. Хенрик е роден в Дания, но израства в Колумбия, а по-късно специализира композиране на филмова музика в Лондон.

Мария дел Мар Родригес, или просто Ламари, е гласът и сърцето на групата, чието име означава сламен навес, който традиционно се прави на плажа, за да предпазва от слънце, вятър, дъжд.

Слънчевите испанци Чамбао отново в СофияЧамбао са за четвръти път в България, но за първи път Мари ще бъде на една сцена с Васко Василев

Зад двойната компилация „Фламенко Чил" (2002) застава музикалният гигант „Сони". Сред останалите имена са музиканти, както от фламенко сцената, така и от сферата на електронната музика – Хауи Би, Висенте Амиго, Хусе Луис Енсинас. „Чамбао" са единствената група в компилацията, представена с 6 самостоятелни парчета и 2 ремикса. Дискът е издаден в 9 страни, включително Великобритания и САЩ, регистрирайки продажби от над 90 000 копия. Всички започват да говорят за „фламенко чил" и да го асоциират с триото от Малага.

Доказателство, че новата формула работи добре, е решението на „Сони" да издадат втора част на компилацията, „Чамбао" не участват в нея, защото музикалната компания застава зад подготовката и работата по техен самостоятелен албум. 2003 година излиза дебютният Endorfinas en la mente, с който групата постига международна известност. Част от техните композиции влизат в сборния диск MTV Lounge vol. 3, заедно с „Лефтфийд", „Моби" и „Moлоко".

През 2009 г. излезе специалният проект En el fin del mundo, записан на живо на ледника Перито Морено в Националния парк Лос Гласиарес, Аржентина. Освен компактдиск с концерт на живо от ледника, групата издава и луксозно книжно издание, което проследява целия проект. 2012 година излиза едноименния албум „Чамбао“, а година по-късно – и юбилейния двоен албум 10 Años Around The World, включващ дуети с голямата Сезария Евора и нигерийската певица Ннека.

  • 0
    0
Още по темата