Фондация Дома Арт дари на Столична община четири нови скулптури, изработвани специално за София от корейските артисти в рамките на фестивала за съвременно изкуство и култура от Южна Корея - Дома Арт Фест "Пулсът на Южна Корея“.

Първата скулптурата - "Вятър на хълма“, бе инсталирана в Южен парк и официално открита от Мартина Стефанова и Дойчин Котларов – основатели на фондация Дома Арт, представители на дирекция "Култура“ на Столична Община, медии и други гости.

"Щастливи сме, че можем да оставим такава следа в града ни като завещание от фондация Дома Арт. Това е първата инициатива на нашата фондация, с която икаме да заявим сериозните си намерия да продължаваме да развиваме културната сцена и облик на града ни. С тези дарения ние подкрепяме и кандидатурата на София за културна столица на Европа за 2019 г.“, сподели Дойчин Котларов, съучредител на фондация Дома Арт.

Вятър на хълма

Произведението "Вятър на хълма" е на корейския скулптор Хуанг Йон Хуан, представител на популярното в Корея течение в изкуството “Nature Art”, което е вдъхновено от и се изразява чрез самата природа. То символизира нуждата от завръщане на природата там, където й е мястото – при хората. Хуан, заедно със свои 3-ма колеги, изработиха 4 скулптури за 10 дни по време на фестивала Дома Арт Фест. Скулптурата е изработена от метали, стомана и цимент и напомня дърво, веяно от вятър.

Останалите три скулптури, направени също от естествени материли, се разполагат в още три градски локации. Скулптурата "Червеният знак" на Чой Йонг Ок, която е специално направена за българите, след като авторът й се запознава с историята ни, се инсталира в Студентски град, скулптурата "Кайъгън" на Ко Сюнг Хюн, представляваща истински традиционен корейски музикалент инструмент, на който посетителите ще могат да свирят, се поставя до езеро Дружба, а скулптурата "Вечността на времето“ на Хуанг Йон Хуан се разполага в парковото пространство при националния музей "Земята и хората“.