20 000 човека посетиха над 80-те събития, част от първата Нощ на театрите в София. Представления и пърформанси на открито и закрито, музикални и танцови изпълнения, моноспектакли, изложби и уъркшопи, “отворени врати” и театрални срещи влязоха в програмата на първото издание. Билетите за платените събития свършиха дни преди старта на инициативата, а залите бяха изпълнени до краен предел от жадни за театър зрители. Символичното „отваряне” на Нощта се случи в съботната сутрин точно в 10:00ч. с отворени врати в Народен театър „Иван Вазов”. Посещения на „тайни места” имаше през целия ден и в Софийска опера и балет. Над 500 човека се възползваха от възможността да надникнат зад кулисите в Народния театър и в Операта.

Над 250 творци взеха участие в инициативата като представиха своите продукции на 6 открити (лятна сцена Борисова градина, парк Заимов, Етнографски музей, подлеза на Централна гара, площад Св. Неделя, Националната художествена галерия – паметник на Й.Радичков) и в 28 закрити локации (театрални зали, галерии, кина, културни институти, клубове)

На 14 септември за няколко часа София наистина се превърна в сцена и се присъедини към традицията на редица европейски градове да показват театралното изкуство в големи мащаби и събрано в рамките на определено време. Форматът на инициативата няма аналог в България.