Къде се слагат рогата?
Изработването на поставки за ловни трофеи има своите особености
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 2
  • 0
    1

В малка работилница в гр. Лъки в Родопите намирам Делчо Бакърджиев. Той повече от 22 години изработва резбовани поставки за ловни трофеи. На практика това е семеен занаят, чието начало поставя неговият баща Ненко Бакърджиев.

Днес старият майстор вече не се занимава, защото за жалост с възрастта вече няма необходимото силно зрение. Все пак Делчо продължава делото му. Не съм любител на лова, но все пак любопитствам какви особености има този занаят.

Според Делчо Бакърджиев изработването на тези поставки не може да се определят като традиционна българска дърворезба. Той определя стила на фамилията като автентичен и разликата от традиционната резба е, че тя се изработва на нива. Нещо повече. Според него, ако си майстор от традиционна школа, това по-скоро би ви пречило да изработвате точно този тип дървени поставки.

Делчо казва, че опит се трупа с години, защото изработването на поставките си има своите особености. Освен, че те са абсолютно симетрични от двете си страни, всяка поставка е определена за конкретно животно и средата, в която то живее. Материалът, който се използва е от орех, а изработването само на една поставка ръчно отнема около месец работа. Това, което казва, е интересно, защото справка в интернет показва, че има предложения за изработка и доставка в рамките на една седмица.

Естествено, ако искате да украсите къщата си е добре да разгледате по-подробно какво се предлага. Според Делчо, както във всичко останало, много хора са се захванали в наши дни да печелят от изработването на поставки за ловни трофеи и в това няма нищо лошо, но смята, че има голяма разлика в качеството на предлаганите поставки.

Цените естествено зависят от качеството на изработката и варират от около 70 до 400 лева. Това е съвсем условно, защото всяка специална ръчна изработка си има и индивидуална цена. Въпрос на избор.

  • 0
    1
Още по темата
2 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре