Напрежението в „Орландовци" ескалира, протестиращите нападнаха ромските къщи
Започнаха да замерят с камъни и бутилки къщите в махалата
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 3
  • 25
    6

Напрежението в „Орландовци” ескалира, след като жителите на квартала излязоха на протест. След като към 19 ч. в квартала имаше много протестиращи и засилено полицейско присъствие, малко преди 21 ч. започнаха и сериозни сблъсъци между българи и роми.

Пред читалището в квартала около 100 протестиращи започнаха да замерят с камъни и бутилки ромските къщи и жандармерията все още не може да ги удържи, съобщи екипът на bTV на място. Българите не спират да щурмуват към ромската махала. Идва и повече полиция.

Напрежение в Орландовци
Снимка: Теодора Трифонова

Около 21,14 ч. събралите се протестиращи се готвеха за нов щурм на ромската махала, но от другата ѝ страна, съобщи репортер на bTV.

В 21,30 ч. напрежението в местността „Градините” се успокои, след като полицията успя да спре протестиращи, нахлули в махалата с прътове. Жандармерията пази всички входове към махалата.

Ранен още в началото на протеста

Малко по-рано вечерта събралите се няколко пъти опитваха да пробият полицейския кордон и да достигнат до ромския квартал. Около 200 души бяха блокирали ул. „Мара Бунева” и затрудняваха движението в района.

След началото на протеста екипът на bTV стана свидетел и на критична ситуация, при която в квартала е бил пребит мъж от ромски произход. Малко преди 20 ч. той лежеше на тротоара и очакваше линейка. Мъжът е контактен. Съпругата и двете деца на пострадалия са на мястото и са силно разстроени. Малко по-късно той беше отведен в болница.

Пребит на протеста в Орландовци
Снимка: Румяна Попова

Един от присъстващите на протеста предположи, че семейството роми се е оказало на пътя на протеста и затова мъжът е пострадал. Агресията вероятно е избухнала, предположи Симон Милков пред репортер на bTV. В момента има и други участници в протеста на място, които осъждат постъпката.

Завръзката

До протеста се стигна след вчерашния масов бой. При спречкването заради силна музика снощи бяха ранени шестима. Един от тях остава в болница със счупени ребра и пробит бял дроб.

Още снощи в квартала има полицейско присъствие - за да няма напрежение или нови сблъсъци, в квартала патрулират полицаи.

Седем ранени след меле между българи и роми в София (СНИМКИ)Двете групи се спречкали заради силна музика, има и арестувани

Жителите на „Орландовци” няколко пъти са правили подписки с искане за повече полиция заради спречкванията, които избухват между българи и роми. Цяла нощ участниците в масовия бой са били разпитвани в полицията.

Скандалът между двете групи избухна снощи след забележка за силна музика. Версията на ромите пък е, че забележката била придружена с обиди. При инцидента са пострадали момчета и от двете групи. Повечето са се отървали с леки травми.

Двама братя – на 19 и на 23 години са арестувани за побоя. Полицията още търси кои са другите участници в мелето.

Двама младежи са задържани след боя в кв. „Орландовци“В квартала е осигурено полицейско присъствие

Случаят ще отиде в прокуратурата.

А междувременно от ДСБ поискаха в районите, където има напрежение или често има сблъсъци на етническа основа, да има постоянни полицейски постове и здравни пунктове. Анализът на партията показва, че много често преди местни избори в подобни райони умишлено се нагнетява етническо напрежение с политически цели.

  • 25
    6
Още по темата
3 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре