Кандидатите за президент Жорж Ганчев и Александър Томов се изправиха един срещу друг в поредния предизборен дебат в "Тази сутрин" по bTV. Двамата дискутираха какви президенти ще са, ако бъдат избрани за "Дондуков" 2, дали трябва да има повече правомощия за държавния глава и в каква посока трябва да поеме страната ни.

"Ако стана президент, първото нещо, което ще направя, ще бъде разделение на властите с абсолютна гаранция. Няма да позволя министър-председатели и тути кванти да се обаждат по телефона в парламента и да командват какъв закон колко бързо трябва да бъде гласуван", увери Жорж Ганчев. „Никога няма да има демокрация, ако само един човек управлява цялата държава”, категоричен беше той.

„Трябва да променим посоката на развитие на България. България изостава вече десет години. Президентът може да направи много темповете на растеж на страната да се качат на такова ниво, че да получим нова стратегия на догонване на развитите страни”, каза Александър Томов.

Той се обяви за обединение на нацията около нова технологична революция и изправяне на България чрез нова система за доходи.

Жорж Ганчев се обяви против квадратчето „Не подкрепям никого” в бюлетината на президентските избори. Според него то цели да направи управляващите по-сигурни в победата си.

Александър Томов пък коментира, че е недопустимо само дни преди изборите да се правят промени в закона. „Когато се постъпва по този начин, това не говори за политическа стабилност”, убеден е той.

АЕЦ „Белене” е гангрена, отворена рана, подчерта Жордж Ганчев. По думите му Румен Овчаров и Петър Димитров трябва да отговарят за много неща.

Когато 1,2 милиарда народна пара се хвърля и похабява, трябва да има отговорност, каза Томов. По думите му за това са отговорни най-малко две правителства, грешките са изключително тежки, а загубите са големи.

По въпроса за националната сигурност Жорж Ганчев се обяви за военно обучение на младите.

Александър Томов посочи, че не трябва да има нова военна служба, но е правилно да има военно обучение и подготовка в училище.

Той се обяви категорично против нови бежански лагери у нас. „Народът няма да приеме да изтласкваме умовете на България и младите българи зад граница, а същевременно да настаняваме чужди хора”, смята Томов.

„Тези хора не се вместват в нашия национален дух и идеал. От Сирия е по-лесно, но хората от Афганистан, Африка, никога няма да се интегрират”, отбеляза Жорж Ганчев.

Снимка: Ладислав Цветков

Опасна е перспективата България да остане страна, в която се настаняват големи други икономически маси, каза Томов.

Той се обяви против това да приемаме и настаняваме икономически бежанци. България може да стане фронтова страна, предупреди Томов.

Той обяви, че е обезпокоен и от състоянието на българската армия и това би било първото, за което би свикал Съвета по национална сигурност, ако стане президент.

„Никой не може да развали отношенията с братския руски народ, колкото и да се опитва”, смята Жорж Ганчев.

„Глупава е политиката, бидейки в Европа и член на НАТО, да казваш: Ние сме срещу Русия. Такава политика отново ни превръща във фронтова държава”, смята Александър Томов.

„Трябва да имаме балансирана търговия, съсипахме си пазарите с Русия”, отбеляза той.

Ако стане държавен глава, Томов ще помогне негативното салдо с Русия да изчезне, което по думите му означава над 150 000 работни места да бъдат възстановени.

И двамата кандидат-президенти се обявиха против санкциите срещу Русия.

„Пълна глупост е да санкционираш недопускането в Западна Европа на шепа олигарси, които не могат да си намерят място нито в Русия, нито по света”, каза Жорж Ганчев. Според Томов санкциите са неефективни и не работят в посоката, която се иска.

Според Александър Томов президентската институция у нас е балансирана. Главното е тези правомощия да бъдат изпълнени с реално съдържание, каза той.

По думите му поради две причини нашите президенти досега не са изпълнявали достатъчно обемно своите функции -  голямо его и натиск на премиери и слабост на самите президенти.

„Всички предшестващи четирима президенти доказаха, че са били като сухи цветя за парлама и красота”, заяви Жорж Ганчев.

Двамата кандидати разминаха позициите си по отношение на предстоящия референдум по инициатива на „Шоуто на Слави”.

Според Томов това е прекрасна инициатива на Слави Трифонов и начало на голяма политическа реформа. Той призова за масово гласуване в допитването. 

Жорж Ганчев обаче го определи като „учиндолска простотия” и трите въпроса са неприемливи.

Не се чувствам виновен за „Кремиковци” и ЦСКА, категоричен беше Александър Томов.

Снимка: Ладислав Цветков

По думите му за фалитите е виновно задкулисието. Всичко се е случвало, след като мен са ме отстранявали, каза Томов.

Очаквайте в близките дни завеждане на голямо дело срещу четиримата ключови виновници по фалита на ЦСКА, обяви Томов.

Според него се налагат предсрочни парламентарни избори.            

  • Корнелия Нинова: Румен Радев не е наложен нито отвън, нито отвътре
  • ЦИК: Румен Радев е увеличил повече от два пъти подкрепата си на балотажа
  • Схеми и пропуски хвърлят сянка върху вота
  • Румен Радев – подкрепен от избиратели на всички партии
  • Как реагираха световните медии на избора на Румен Радев? (ОБЗОР)
  • Москва: Ако новата власт в България поиска сътрудничество, ще отвърнем с взаимност
  • Как премина изборният ден за българите в Щутгарт
  • Официалните резултати от изборите вероятно ще са ясни още утре
  • Евгений Дайнов: Бойко Борисов е като обидено дете, комуто всички са виновни
  • Активисти на ГЕРБ от Видин се оплакаха от побой и сплашване