„Всички кметове на ГЕРБ за тази година и половина минаха такива данъчни ревизии и проверки, включително и аз. У нас са ми изброили и магнолиите, и дърветата, и улуците, и дюшемето - най-обикновена теракота, не им се вярваше. Така че нашите кметове това го имат - доказали са произхода на средствата си и те са вече с по няколко мандата. Сега ще ви кажа един виц: Всички кметове пускат обществени поръчки, сега спешно да купуват ракети срещу дронове”. Така шеговито премиерът Бойко Борисов коментира в събота работата на местната власт и разследванията на bTV за имотното състояние на няколко кмета.

На конкретен въпрос за Пазарджик той заяви, че ГЕРБ ще има свой кандидат за кмет: „Сегашният с това, което видяхме, особено по телевизията, не виждам шанс за него и трябва да намери начин да се оправдае. Поне от това, което видяхме, съм разочарован, мисля, че съм ясен”.

„Крайно време е и политиците, и партиите да могат да признават и положителното и да отчитат слабостите на своите опоненти. Какъв кандидат за кмет да издигнеш срещу Йорданка Фандъкова в София или срещу Димитър Николов в Бургас, или срещу Живко Тодоров в Стара Загора”, попита премиерът.

Той допълни, че ако има по-добър кандидат в някои градове от този на ГЕРБ, ще го подкрепят: „На мен ми трябват добри и работещи кметове, за да могат да усвояват еврофондовете и всичко това да влиза при хората, при народа, за да могат да усещат този подем”.

Попитан готов ли е да изпие още едно кафе с Местан преди местния вот, Борисов се пошегува, че може да разнообрази с чай, лимонада или водка: „Готов съм с всички политически лидери да сядам и да разговарям. А за кафе, ако става въпрос, бих предложил при Мишо Миков, тъй като той ми върна кафеварката, пазя си я като армаган от него, с радост ще почерпя и ще разговаряме по тези теми”.

Премиерът, регионалният министър и председателят на пътната агенция откриха нов мост на река Луда Яна между Пазарджик и Пловдив.


Съвсем неизненадващо премиерът имаше коментар и по този въпрос: „Без Господа нищо не можем да направим. Нашата работа е Божа работа. Щом той каже, ние правим”.

Борисов сподели още, че когато е разбрал, че децата стават сутрин час по-рано, за да отидат на училище, а работниците, за да отидат до работните си места през обходните маршрути, е решил, че това съоръжение ще бъде изградено.

„Ако разпитате местните хора, ще ви кажат какво чудо е било. От миналия 9 май досега - без мост, обикалят по селата, губят време, трошат коли, харчат бензин, най вече време. Един приказен мост сме им направили. 2,5 милиона лева от бюджета, за няколко месеца го направиха колегите, защото виждате каква голяма река е Луда Яна”, каза Борисов.

Лиляна Павлова пък увери: „Строим винаги качествено, в срок, с документи и винаги законно” и пожела: „Нека новото съоръжение се ползва поне 100 години”.