Управляващите реформатори ще подкрепят Цецка Цачева
ГЕРБ и РБ се обединявали около ценности, журналистическите въпроси съдържали разединение
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 8
    9

Партиите от Реформаторския блок, които са в управлението, ще подкрепят Цецка Цачева на втория тур на президентските избори в неделя. Това стана ясно днес след заседание на Изпълнителния съвет на дясното обединение, на което председателят на парламента и министрите Томислав Дончев и Екатерина Захариева бяха гости.

„Призовах лидерите без Радан Кънев, да призоват всички граждани, които не желаят отново управление на ДПС и БСП, всички, които изповядват демократичните ценности, свободата и справедливостта, да ни подкрепят," заяви Цачева.

От думите й стана ясно, че тя е поела ангажимент пред реформаторите да бъде гарант за евроатлантическата ориентация на страната и да работи за продължаване на съдебната реформа. В отговор на журналистически въпрос за ограничаване на правомощията на главния прокурор тя отговори, че ще търси такава възможност.

Реформаторите решават за балотажа пред погледа на Цецка ЦачеваРадан Кънев не дойде на заседанието

„Нашите избиратели не отиват под строй да гласуват, но и нашите избиратели няма да подкрепят ляв кандидат”, заяви лидерът на ДБГ и вицепремиер Меглена Кунева. На въпрос защо кандидатът на РБ Трайчо Трайков не е дошъл, за да обяви лично, че застава зад Цецка Цачева, Кунева припомни, че ексминистърът е казал по-рано, че няма да подкрепи ляв кандидат.

По този повод кандидатът на ГЕРБ покани Трайков на среща, за да чуе мнението му дали ще допусне червен генерал да поведе президентската институция и да бъде направен завой в евроантлантическата ориентация на страната.

Среща РБ - ГЕРБ
Снимка: Ладислав Цветков

„Да се въздържиш на втория тур означава да отидеш на футболен мач и да викаш за съдията”, заяви председателят на БЗНС и военен министър Николай Ненчев. „Много пъти „да” за Цецка Цачева по много причини (…) Преди повече от 2 г. ние подписахме коалиционно споразумение. Когато някой кандидат на коалиционен партньор е спечелил първия тур, нямам съмнения, че ще го подкрепя”, подчерта той.

Ненчев атакува ген.Румен Радев, като заяви, че е „обезпокоен” от поведението му, което показвало, че е правел политическа кампания още преди пенсионирането си от армията. „Чувам снощи, че г-н Радев щял да изпрати допълнителна войска на границата. Българският президент няма подобни правомощия – Радев или не знае това и е некомпетентен президент, или го знае, но се стреми към еднолична и авторитарна власт”, коментира военният министър.

Радан Кънев: ГЕРБ се разпада пред очите ниЛидерът на ДСБ призова за нов десен проект извън управлението и похвали кампанията на Веселин Марешки

Решението на управляващите реформатори поставя край на РБ в досегашния му вид, след като по-рано днес лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви, че ще работи за ново обединение в дясното, но само с партии извън властта.

Лидерът на СДС и икономически министър Божидар Лукарски отказа да отговори какво ще последва в отношенията с „тъмносините”. Политикът от ДСБ и здравен министър д-р Петър Москов обвини журналистите, че докато ГЕРБ и реформаторите от властта се обединяват около ценности, задаваните към тях въпроси съдържат само разединение.

Кандидатът на Реформаторския блок Трайчо Трайков не присъства на срещата на Цецка Цачева.

 

  • 8
    9
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре