Провеждането на предсрочни парламентарни избори незабавно, в този момент, се издига като универсален лек за проблемите на държавата. Този сценарий обаче не е решение за нестабилната политическа ситуация у нас. Такава е позицията на партията мандатоносител БСП, обявена на пресконференция от лидера й Сергей Станишев, в отговор на изявлението на Лютви Местан, че ДПС иска избори до края на годината. 

С много усуквания Станишев даде да се разбера, че партията му е склонна на предсрочни избори след няколко месеца, но "не днес, веднага, незабавно", както иска ГЕРБ, а след края на тази сесия на парламента. Това практическо означава избори през септември, което е по-рано от предпочитания от ДПС вариант за вот през ноември или декември. 

Според Станишев, изненадващо, решението на „кризата с доверие към властта” е друго – задължително гласуване. „Легитимното управление изисква промени – законодателни и конституционни, за въвеждане на задължителното гласуване. Има нужда от действително масирано участие на хората в изборите”, подчерта председателят на левицата.

„Не знам коя партия би спечелила от това. Не знам и коя би загубила. Не наказваме ДПС”, каза още Станишев в отговор на въпрос дали задължителното гласуване ще намали електоралната тежест на ДПС. По принцип задължителното гласуване би ощетило партията на Лютви Местан, която разчита на твърд електорат.

Във връзка с разчетеното от журналисти като "удар под кръста" на ДПС предложение, Станишев коментира, че "тази година имахме абсолютно коректно партньорство с ДПС - аз съм по природа доверчив човек и се отнасям добронамерено и коректно към всеки".

Междувременно стана ясно, че от ГЕРБ подкрепят инициативата на "червения" лидер за въвеждане на задължително гласуване.

Без срокове!

Той отказа да се ангажира с конкретни срокове за евентуален предсрочен вот за ново Народно събрание. „Избори на пролет не са добро решение, конкретни срокове не бих обсъждал в момента. В рамките на тази сесия на парламента може да се свършат немалко неща. Правителството трябва да работи в подготовката на бюджета, да се обсъжда и номинацията на българския еврокомисар”, поясни червеният лидер.

По думите му „позицията на ДПС затруднява перспективата и работата на кабинета, независимо от предложените времеви срокове. Поставянето им демотивира и министрите, и държавната администрация, спъва реформи в ключови сектори”.

Освен това – един предсрочен вот в този момент би довел до фрагментиран парламент с трудно коалиционно управление, подчерта Сергей Станишев. „Прибързано е тържеството на ГЕРБ, но е факт че БСП се представи далеч под очакванията. Евроизборите очертаха слабите страни на българската демокрация - ниско ниво на доверие във властта и органите. Отново стана ясен масираният дял на купения и корпоративния вот – възпроизвеждането на този модел е тежка диагноза, която иска радикално лечение”.

Европа и "Южен поток"

На въпрос за евентуална бъдеща широка коалиция между дясното и лявото, лидерът на социалистите отговори уклончиво – че форматите на управление се определят от българските граждани. Той направи препратка към Европа – в ЕС също стартирал процес на разговори за широка коалиция между ЕНП и ПЕС, която да гарантира стабилност.

Станишев направи коментар и по друга спорна тема в политическото пространство – бъдещето на „Южен поток” – проект, заради който ЕК повдигна наказателна процедура срещу София.

„Има последователност в националната позиция по този въпрос. Той беше стартиран от моето правителство, беше отстояван от ГЕРБ, развива се сега. Има постоянен диалог с ЕК по този въпрос. Това, което знам от министъра на енергетиката, е, че европейските правила се спазват. За мен политизирането на този проект не е правилно и справедливо към България. Той се обвързва, както чувам, с политическата ситуация в Украйна. Ние сме страна, която тежко пострада от газовата криза през 2009 година. За две седмици загубихме 200 милиона евро, България никога не беше компенсирана".

"Избори веднага с ново ръководство" се чува в БСП

Веднага след края на пресконференцията на Сергей Станишев, Георги Кадиев обяви във Фейсбук, че е нужна „коренна промяна в ръководството”. Според него най-чистият вариант за България е избори веднага.

Случващото се в парламента днес провокира двама активисти на „Протестна мрежа”, които изписаха „Слуги на „Газпром” на желязната ограда пред НС, тъй като според тях правителството съществувало само заради проекта „Южен поток”. Тяхната демонстрация завърши с арест в Първо районно.
 

 

  • Парламентът пак няма кворум
  • Кой ще влезе в състава на новия служебен кабинет?
  • Служебният кабинет - съставен от експерти с проевропейска насоченост
  • Вигенин си тръгва с чувството за изпълнен дълг към държавата
  • Плевнелиев връчи мандат на Местан, той го върна
  • Орешарски оглавил "не най-тежката, но най-нестабилна" година в новата история
  • Бойко Борисов обяви последен работен ден и пожела приятна игра
  • Най-запомнящите се моменти от 42-то Народно събрание
  • Депутатски бисери (ВИДЕО)
  • Мерджанов: ДПС може и да не върнат мандата за правителство