42-ото Народно събрание ще бъде разпуснато на 6 август. След това президентът ще състави служебен кабинет до провеждането на извънредни парламентарни избори на 5 октомври. Това съобщи държавният глава Росен Плевнелиев след продължили над 4 часа консултации с партиите.

Той не посочи дата за оставка на Пламен Орешарски и неговото правителство, но заяви, че това ще стане в достатъчен срок за консултации. По-късно участници в срещата посочиха, че най-късната дата, за да се спазят постигнатите днес договорки, е 25 юли.

Институциите и партиите се обединиха около следното - първо декларират своята решителност и готовност за осигуряване на ресурс за банковата стабилност. Парите, вложени в банкови институции, са сигурни и гарантирани. Валутният борд е непоклатим и ще бъде запазен до влизането в Еврозоната. Разполагаме с достатъчно средства и механизми да се справим с опитите за дестабилизация, заставаме зад всяка банка, подложена на атака. В ход са законодателни промени в подкрепа на банковата стабилност. Няма основание и причини да се поддаваме на паника. Няма банкова криза, има криза на доверието и криминална атака, заяви Плевнелиев. Очакваме правоохранителните органи да демонстрират решителност да бъдат открити поръчителите на това явление, допълни президентът.

С президентски указ на 6 септември 42-ото Народно събрание ще бъде разпуснато. След това Плевнелиев ще проведе консултации с политическите сили, преди назначаване на служебен кабинет, за да има плавен преход към следващо управление. „В рамките на 42-то НС е невъзможно съставянето на друго правителство. Оставката на правителството ще бъде съобразена с необходимото по Конституция време за провеждане на консултации и формиране на служебно правителство", поясни държавният глава.

Консултациите започнаха около 14 ч и продължиха близо 5 часа. Целта на разговорите бе да се набележат неотложните задачи пред Народното събрание до неговото разпускане.

Междувременно източници на БГНЕС съобщиха, че за служебен премиер ще бъде предложен кадърът на ДПС Калин Христов, който бе министър в служебния кабинет от миналата година. Той се смята за много близък до Владимир Горанов от ГЕРБ.

Освен лидерите на парламентарно представените политически сили - БСП, ДПС, ГЕРБ, в консултациите участваха и лидерите на партиите с представители в Европейския парламент – "България без цензура" и Реформаторският блок. В президентството бяха също председателят на парламента Михаил Миков, премиерът Пламен Орешарски и финансовият министър Петър Чобанов, управителят на БНБ Иван Искров, и подуправителят на Централната банка Калин Христов.

БНБ да даде конкретен план за стабилизация на ситуацията с банковата система у нас. Това очакваше лидерът на социалистите Сергей Станишев, подчертавайки, че управляващите разполагат с „всички ресурси и политическа воля” за решаване на проблема.

„Правителството е готово да застане зад БНБ, както и зад Асоциацията на търговските банки, защото имаме всички възможности тази ситуация, която е предизвикана от целенасочени, организирани атаки срещу няколко банки, да бъде овладяна”, допълни Станишев преди да влезе в сградата на президентството за консултациите с другите основни политически лидери.

Попитан кога трябва да бъде подадена оставката на правителството, председателят на БСП обясни, че това не е темата на днешната политическа дискусия. Фокусът щял да бъде върху изборите наесен и мерките, които трябва да се предприемат за сигурността на банковата система.

По-рано още представители на левите увериха, че не е обсъждана евентуална оставка на премиера Пламен Орешарски още в понеделник, каквато информация се появи по-рано. Уточнението направиха след заседание на депутатите от Коалиция за България евродепутатът Илияна Йотова и министърът на отбраната Ангел Найденов.

"България без цензура" пък номинира Петър Стоянов за министър-председател и Светослав Гаврийски, Калин Христов и Красимир Ангарски за финансов министър. Това заяви пред журналисти лидерът на партията Николай Бареков на влизане в Президентството, където започнаха консултациите с парламентарно представените политически сили и партиите с представители в Европейския парламент.

Преди консултациите, пред президентството се събра група протестиращи. Един от тях разпъна плакат с надпис: „България сега вас ви гледа за оставка”. Въпреки засиленото полицейско присъствие около сградата, ситуацията преди началото на срещата бе спокойна.

  • Президентът даде блестяща оценка на премиера, който назначи
  • Близнашки е истински български професор, не е правил чистка
  • Служебният кабинет предлага принципа „замърсителят плаща” в управлението на водите
  • Служебното правителство изпълнило 90 на сто от ангажиментите си
  • Агенцията за българите в чужбина има нов зам.-председател
  • Полицаи, пожарникари, военни и охранители от затворите излизат на протест
  • Кабинетът увеличава помощта за отопление
  • Грудев: 70-98 млн. евро е потенциалната загуба по ПРСР
  • Възстановяването на част от спрените евросредствата ще стане до месец
  • Митов: Българите в „Ислямска държава” да бъдат криминализирани