Главният прокурор Сотир Цацаров определи като грешка подкрепата си за Лозан Панов при избора на председател на Върховния касационен съд. Между двамата от дълго време има сериозно напрежение заради различията във вижданията им за развитието на съдебната система у нас.

Панов поиска ВСС да провери Цацаров заради срещите му с бизнесмени, т.нар „ЦУМ-гейт”. Това доведе до размяна на тежки думи между двамата.

„Очаквах по-малко политиканстване, очаквах по-малко хленчене, очаквах много по-конкретни идеи за съдебната система, очаквах взаимна коректност. В никакъв случай, в смисъла на глупостите, които бяха изречени, че държавата била на колене или били подронени устоите на правовата държава. Като наизустиш това, което ти е написал някой друг, няма да станеш по-велик”, заяви обвинител №1 пред журналисти.

Цацаров все пак подчерта, че не се смята за подведен. Той се запознал с Панов в „Пирогов”, малко след като тогавашният кандидат за шеф на ВКС бе блъснат от автомобил.

В отговор на въпрос на bTV главният прокурор призна, че с председателя на ВКС не са си стиснали ръцете на последния пленум на съвета - въпреки, че декларира преди това, че е готов да работи с него.

"Не работя главен прокурор, за да се сдобрявам с някой, ние просто трябва да имаме нормални служебни и колегиални отношения. Лозан Панов никога няма да ми стане приятел, аз никога няма да се сдобрявам с него, защото нито той ще ми стане приятел, нито аз искам такъв човек за приятел", подчерта Цацаров.

Импийчмънт - но и на Тримата големи

Сотир Цацаров коментира обвиненията, че като главен прокурор се ползва с безконтролна власт и няма как да бъде разследван при данни за престъпление.

"И тримата, които наричаме големи, имат еднакъв статут – избират се по един и същи начин, уволняват се по един и същи начин. Чух я спекулата, че всеки един прокурор можел да повдигне обвинение на Лозан Панов. Ако някой друг от Тримата големи стигне до съд, нима съдиите не са малко или много свързани с председателя на върховния съд?", заяви обвинител №1.

Той посочи, че и за него, и за председателите на ВКС и ВАС трябва да има общ механизъм, който да позволява да бъдат разследвани: "Може ли такъв механизъм да се създаде – да, може ли да се създаде без промяна в Конституцията – да, какви изменения са нужни – такива в Закона за съдебната власт и Наказателния кодекс. Просто и я ясно, много по-лесно е да кажеш "Страх ме е за живота ми".

Днес главният прокурор присъства на изслушването на 12-те кандидати за членове на новия съдебен съвет от прокурорската квота. Гласуването е другата седмица, а Цацаров призова обвинителите да гласуват за себе си и за тези, които ще могат да защитават интересите им във ВСС.