Грандиозен и безпрецедентен скандал беляза началото на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента, който в крайна сметка наложи 15-минутна пауза за „успокояване на страстите”. Причината – още преди началото на Съвета Волен Сидеров разигра поредния си „цирков спектакъл” и отправи агресивна словесна атака към Росен Плевнелиев.

Докато хората, които протестират по улиците успяха да игнорират Сидеров (#ignorevolen), медиите не могат да пренебрегнат събитие като КСНС. Така националистът умело се възползва от присъствието на камерите, за да направи зрителите на директните предавания свидетели на своя „етюд”.

След като „излезе изпод масата” и седна на тази на КСНС, Сидеров обяви, че иска оставката на Плевнелиев и започна настоятелно да го пита „защо тъпче” милиони в офшорни зони, защо е превозвал в правителствените самолети шефове на частни и „изпиващи държавата с монополните си действия” корпорации.

Всъщност лидерът на националистите, който в сряда получи от ДПС и БСП председателския пост в антикорупционната и етична комисия, използва информацията срещу Плевнелиев, която бе тиражирана в един и същи ден от медиите, свързани с майката на оттегления председател на ДАНС Делян Пеевски. Президентството обаче отрече категорично тази информация.

Въпреки многократните настоявания от страна на Плевнелиев Сидеров да се съобрази с реда и правилата на Съвета, поведението на националиста остана непроменено – провокативно.

„Какво ще направите? Ще наредите на охраната да ме изхвърли ли? Нищо не можете да ми направите! Аз съм свободен гражданин, аз съм лидер на политическа партия. Естествено, че няма да изляза, имам категорично право да съм тук!”, заяви Сидеров на приканванията от страна на „домакина” да спазва правилата на срещата.

Докато Сидеров бе във вихъра си, лидерите на БСП и ДПС Станишев и Местан гледаха безучастно.

В крайна сметка нервите на Бойко Борисов не издържаха. Лидерът на ГЕРБ каза, че отказва да е част от такава сцена и напусна залата на Съвета. Сидеров пък го изпрати с думите: „Върви си бе! Ти и без това напускаш всичко - и парламент и т.н. Вие и без това сте никъде, тепърва ще си плащате!”.

Не закъсня коментарът за „безотговорното поведение” на Борисов и от страна на други присъстващи на КСНС. Сергей Станишев заяви, че „очевидно това е стилът на лидера на ГЕРБ” и изрази недоумение защо е напуснал залата така бързо при положение, че и преди е „имало други напрегнати съвети”.

Лютви Местан пък призова президента да се обади по телефона на Борисов и да го извика обратно, тъй като без представители на всички партии се губел смисълът от Съвета. „Нуждаем се от отговорни решения с участието на всички”, каза лидерът на ДПС.

В напрегната ситуация Плевнелиев обяви 15-минутна пауза, изисквайки от юристите си да проверят дали правилата на КСНС му позволяват да отстрани от срещата Волен Сидеров. Държавният глава призова всички да използват паузата, за да си „помислят добре как ще се държат на срещата”.

В този момент Станишев предложи заседанието да продължи без телевизионни камери, тъй като Сидеров се възползвал от тях.

Председателят на парламента Михаил Миков обаче заплаши, че след 15 минути в залата може да не се яви никой.

И Йовчев „жертва на агресия”

Взривоопасната атмосфера от срещата се разнесе и в коридорите на президентството. В стремежа си да изглежда достоверен лидерът на националистите влезе в конфликт с министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев. След като президентът обяви 15-минутна почивка, Волен Сидеров се разкрещя, че Йовчев е бутал и блъскал репортер на телевизия „Алфа”.

През цялото време Сидеров отказваше да напусне коридора като заявяваше, че хората на президента не са си у дома, а това е държавна институция. През цялото време политикът от „Атака” задаваше въпроси – „Вие кой сте? А кой бяхте?”, адресирани до министъра.

Последва и сериозна препирня с журналисти и администрацията на държавния глава. Сидеров отказа да отговаря на въпроси, настоявайки, че никой не може да му казва какво да прави и къде да ходи.

Сидеров подгря за представлението в президентството с „мини репетиция”. Преди да влезе на „Дондуков 2” той обяви, че шести ден из София шествали криминални банди, а „продажните медии” твърдели, че това бил мирен протест.

В крайна сметка КСНС продължи без медиите, а Бойко Борисов така и не се върна на срещата.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите