Серия от политически срещи на високо равнище проведе българският премиер Бойко Борисов във Франция. В рамките на няколко часа той разговаря с президента на страната Франсоа Оланд, както и с бившия президент и лидер на опозицията Никола Саркози.

Борисов и Оланд се срещнаха в Елисейския дворец в късния следобед. Акценти в разговора бяха френската подкрепа за влизането ни в Шенген и проектите за газов хъб край Варна, в рамките на европейската енергийна политика. Няколко часа по-рано, Борисов се видя и със Саркози, който го поздрави, като го нарече „най-оцеляващия българският политик”.

Ти си най-оцеляващият български политик, поздравявам те, че положи всички усилия и успя да съставиш работещо правителство. Ти нямаш загуби, ти имаш само победи”. Това е казал бившият френски президент и председател на „Съюз за народно движение” Никола Саркози на българския премиер Бойко Борисов, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

Министър-председателят е във Франция за откриването на изложбата „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България” в Музея „Лувър”.

По време на разговора Саркози е заявил пред Борисов, че подкрепя ГЕРБ в Европейската народна партия (ЕНП) още от първия ден и че между ГЕРБ и „Съюза за народно движение“ има перфектно сътрудничество.

Още когато те видях, знаех, че ще станем приятели. Много обичам България. Радостен съм, че благодарение на ГЕРБ България зае полагащото й се място в Европейския съюз“, казал още Саркози.

От своя страна Борисов го поздравил за победата на неговата партия на последните местни избори във Франция.

Премиерът запознал френския си колега с политическата обстановка в България и с функционирането на коалиционния кабинет в страната ни. „Добрите ни отношения и с президента Оланд, и с премиера Валс и с партията на колегата Саркози, която спечели местните избори, са шанс за България. Днешната ни среща с моя приятел Саркози дава допълнителна увереност на френския бизнес, че България е прогнозируема страна, и независимо от политическата конюнктура, сме добро място за правене на бизнес. Неслучайно и всички големи компании от Франция вече пожелаха да се видим и да разговаряме за възможностите за инвестиции в нашата страна“, казал Борисов.

Той поканил Саркози да посети България, за да засилят допълнително съвместната работа между ГЕРБ и „Съюза за народно движение“. Саркози приел поканата с удоволствие, посочват от пресцентъра на партията.