„От вчера сме в политическа криза с гласуваната оставка в Народното събрание на правителството на премиера Бойко Борисов. Оттук нататък президентът е на ход”. Това обяви в началото на политическите консултации президентът Росен Плевнелиев.

Той прие днес първо представители на най-голямата партия в парламента – ГЕРБ. В срещата участват премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и зам.-председателят на партията Цветан Цветанов.

Президентът уточни, че целта на разговорите на „Дондуков” 2 е политическата криза да не прерасне в парламентарна.

„В днешната консултация с Вас ще дебатираме по следните важни теми: първо, възможно ли в съществуващото НС да бъде намерена друга формула за съставяне на правителство; второ, ако това не е възможно - какви са потенциалните разумни дати или период за избори и трето, какво още има да свърши НС - важно, неотложно и съществено за държавата, преди да се стигне до предсрочни парламентарни избори, ако се стигне до такива", каза още Плевнелиев в началото на консултациите.

До политическата криза се стигна, след като премиерът Бойко Борисов подаде оставка заради загубата на Цецка Цачева от Румен Радев на втория тур на президентските избори.

След консултациите с най-голямата партия в Народното събрание Плевнелиев ще се срещне и с останалите седем, процедурата вероятно ще продължи и другата седмица.

Чак тогава президентът ще връчи проучвателен мандат за съставяне на кабинет в рамките на този парламент.

По закон първият проучвателен мандат ще бъде предложен на партия ГЕРБ като най-голяма политическа сила в парламента.

Премиерът в оставка вече обяви, че ще откаже съставяне на правителство.

След това мандатът трябва да бъде връчен на БСП, които също вече обявиха, че не искат да съставят кабинет. Третият мандат се дава по избор на държавния глава. Ако и той бъде отказан, президентът трябва да назначи служебно правителство.

Росен Плевнелиев и новоизбраният президент Румен Радев се разбраха, че ще се консултират при съставянето на служебен кабинет.