Председателят на ДСБ Радан Кънев стана първият политик, който публично показа договор от август 2011 г., с който партията му, тогава оглавявана от Иван Костов, си е плащала за коментари в интернет.

В документа, подписан с новосъздадена по онова време фирма "Лийдуей Медиа Солюшънс", са изброени няколко услуги, сред които управление на онлайн репутация. Повечето нямат връзка с публикуване на положителни за партията коментари или т.нар. „тролене”, но все пак има и такива.

Кънев обясни, че научил за съществуването на този договор от публикация в сайта „Биволъ”. Той увери, че ако е знаел по-рано, би се възпротивил, защото "ползването на коментарни функции от хора, които не коментират искрено, изкривява действителността". Кънев категорично заяви, че 3-месечният договор е прекратен още в момента, когато станало ясно, че се публикуват коментари в полза на ДСБ, в частност на Прошко Прошков, който беше кандидат-кмет на столицата през 2011 г. По документи, с които bTV разполага (виж галерията), става дума за 1800 коментара, публикувани в период от 3 месеца.

Говорителят на „реформаторите” каза още, че договорът е коректно отразен пред Сметната палата. На фирмата, ангажирана да „рекламира” ДСБ онлайн, са плащани по 10 000 лв. месечно. Кънев увери, че коментарите не са били хулителни към други потребители.

„В интернет съм от преди да бъда в политиката. Знам ефекта на „троленето”. Сега видимо партиите ползват подобни услуги и губят. Сигурен съм, че и ние сме загубили”, заяви Радан Кънев. Той уточни, че договорът е подписан от финансовия директор на партията и изрази съмнение Иван Костов лично да се е занимавал с подобни неща, въпреки че името му стои над надписа "клиент".

„Боли ме сърцето като гледам сумите, защото с тях бих направила друга интернет кампания”, призна Кънев и нарече подписания документ „сбъркан от пиарска гледна точка" и  "тежка грешка”.

„Цената сме я платили със загубата на изборите. Българските социалисти обаче не се учат и ще си платят на изборите”, прогнозира Кънев.

"Прегръдка" между ДПС и националистите

Говорителят на Реформаторския блок Радан Кънев видя в протеста в Пловдив и погрома над Джумая джамия „ръката на посткомунистическата мафия”, която според него винаги се протяга в предизборна ситуация. „Това е опасно палене на чергата. Слава Богу, много граждани са толерантни и не се хващат на тези неща”, отбеляза политикът пред bTV.

Той обясни, че основателно могат да се търсят връзки между „групировката” около Николай Бареков и ВМРО от една страна, и ДПС от друга. Кънев попита риторично дали собственикът на футболния клуб Ботев (Пловдив) (бел. ред. - Цветан Василев), не е в тесни връзки с ДПС.

„Ахмед Доган не е лидер на българските турци, а е бизнес лидер на България. Той злоупотребява с българските турци”, каза още Радан Кънев. По думите му, въпросът за агитацията на майчин език се повдига изкуствено, за да се активизира крайния вот – националистическият и този на етническите турци. Според него от „Атака” пък отчаяно се опитвали „да си спасят лицата” пред своите избиратели и затова са готови да нагнетят конфликт в обществото.