Закон ще има и той ще бъде внесен още на 3 декември, след три месеца. Проблемът с него възникна вчера, след като за проекта на Кунева гласуваха само ГЕРБ и Реформаторите, а АБВ и Патриотите се въздържаха и така той не мина.

Днес след срещата, на която е имало и остър тон, стана ясно, че в новия вариант ще бъдат направени двете промени, които най-много дразнеха партньорите.

Няма да има анонимни сигнали, наречени от трибуната доноси и ще се прецизира начинът, по който се избира органът, който ще следи за корупция.

След близо три часа разговори на високо равнище се оказа, че проблемът е преодолян, а острият тон между партньорите е бил смекчен. Премиерът Борисов поел ангажимент пред Кунева, че законът ще бъде приет след три месеца.

И двете насоки съвпадат напълно с основните критики на АБВ към инициативата на Меглена Кунева.

„Не са принципни различията вътре в рамките на коалицията за антикорупционното законодателство, технически са. Не става въпрос за намаляване на силата или омекотяване на текстовете в антикорупционното законодателство. Така че – бял пушек”, коментира здравният министър д-р Петър Москов (ДСБ).

Вероятно текстовете ще бъдат внесени на 3 декември за ново гласуване.