Правосъдният министър Драгомир Йорданов ще координира организационно-техническата подготовка на изборите. Това стана ясно на първото заседание на служебния кабинет в сряда.

Дневният ред включваше 14 точки. Едно от първите решения бе 11 май да бъде почивен ден, за да се проведе финалната подготовка на вече насрочените от президента извънредни парламентарни избори на 12 май. Втори май пък ще се отработва на 18 май.

Решенията

Кабинетът обсъди и параметрите на решение за увеличаване на социалните помощи на най-бедните и социално уязвими групи в страната. Окончателното решение ще бъде оповестено, след като бъде консултирано със синдикатите и работодателите в тристранния съвет.

Вицепремиерът и социален министър Деяна Костадинова ще представлява кабинета в диалога със социалните партньори - синдикати и работодателите в националния съвет за тристранно сътрудничество.

Правителството определи министъра на финансите Калин Христов за управител за България в Международната банка за възстановяване и развитие, в Международната финансова корпорация, в Агенцията за многостранно гарантиране на инвестициите, в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове, в Европейската банка за възстановяване и развитие и в Европейската инвестиционна банка.

Министерският съвет прие и постановление за определяне на тарифата, по която партиите, коалициите и инициативните комитети ще заплащат предизборните предавания по Българската национална телевизия и Българското национално радио.

Изборите

„Направих някои предложения, свързани с начина, по който ще бъде конструиран изборният борд. Бих желал в него да видя всички наблюдатели от предишните избори, включително и международни наблюдатели. Проведох разговори с някои от лидерите на политически партии, предстоят срещи и с други. Подписах преди малко писма до всички политически лидери на парламентарно представени партии да ми изпратят писма с предложения на неправителствени организации, които да бъдат включени в изборния ход. Ще потърсим максимално широко присъствие”, каза служебният премиер Марин Райков след заседанието.

"Имахме нелек и некратък разговор с проф. Михаил Константинов. Взел съм решение, но ще го оповестя, когато приключи процедурата за избор на преброител", разкри министър-председателят.

„Ще продължим практиката на публикуване на стенограмите, така че прозрачността в нашата работа ще бъде принцип, към който ще продължим да поддържаме”, гарантира той. По думите му се прави широк анализ за състоянието в енергетиката и има дебат за по-нататъшно намаляване на цената на електроенергията. Райк%