Президентът даде заявка, че няма никакво намерение да се превръща в “баща” на следващото правителство. Росен Плевнелиев направи това веднага след на консултациите си с лидерите на четирите парламентарно представени политически партии.

„Моят ангажимент към българите е да не допусна в Президентството да се водят каквито и да е било коалиционни преговори или уговорки, тук формули няма да се раждат и тук правителство няма да се съставя. В парламента и в партийните централи ще се прави следващото правителство, не в президентството”, заяви Плевнелиев.

Това му изказване препраща към 2005 г., когато нито една партия не можеше да сформира кабинет и след дълги преговори, огромната част от които преминаха при пълно обществено затъмнение, бе създадена Тройната коалиция на БСП, НДСВ и ДПС по формулата 8-5-3. Малко след това за неин „баща” и „архитект” бе посочен предшественикът на Плевнелиев – Георги Първанов.

От думите на Плевнелиев стана ясно, че той настоява за работещо правителство, което да изкара цял мандат. „Ще се радвам да има акт на парламента с приоритетите му за следващите 4 години”, заяви той.

„Ще се радвам ако партиите се съобразят с традициите. Преди да се състави каквото и да е правителство, ще има консултации тук. Всички ще дойдат преди да връча мандат на първия”, каза още той.

Утре президентът ще подпише указа за свикването на 42-ото Народно събрание. „Постигнахме пълен консенсус (с лидерите на четирите партии – бел.ред.). Първото заседание ще се проведе на 21 май. Консултациите за мандати ще се проведат след свикване и структуриране на НС”, добави Плевнелиев.

Свикването на новия парламент на 21-ви май дава законова възможност на депутатите от ГЕРБ след като положат клетва да сезират в срок Конституционния съд. Въпреки, че лидерът на ГЕРБ не уточни как ще искат касиране на изборите с клетвата на 21-ви май получава такава възможност.

Плевнелиев каза, че ще се съобрази с решение на Конституционния съд по въпроса с касирането на изборите, но дотогава няма да отлага задълженията си и ще работи за съставянето на правителството

„През миналите дни бяха дадени много оценки за кампанията – ще чуете моята дума във вторник, когато ще направя обръщение”, продължи той.

„От дестабилизация няма да спечели никой. Трябва да се носи отговорност. Разбирателство между народните представители по наболелите проблеми е достижима цел. Надявам се да покажем на гражданите, че политиците могат да говорят помежду си, да търсят разбирателство и да загърбят противоречията. Народните представители ще е добре да направят дебат и да се обединят около общите приоритети”, заяви Плевнелиев, според когото предизвикателството пред политиците е да си върнат доверието на хората.

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС