„Организацията на изборите беше на ниво. Партиите трябва да работят за заздравяване на връзките между избирателите и политиците, а защо не и между самите партии”. С тези думи и с надежда за възможно най-бързо съставяне на ново правителство започна извънредната пресконференция на президента Росен Плевнелиев в сряда.

„Много мостове бяха изгорени по време на кампанията”, коментира държавният глава. Той обаче не съзря причини за касиране на изборите, нито нужда от нов вот.

„По казуса в Костинброд аз изразих категорично свое мнение, че на база на информацията, с която разполагам, не виждам основания за касиране на изборите: „Казах на главния прокурор: „Благодаря ви, че ми информирахте. Действайте здраво”.

„Единственото, което ще правя, е да спазвам Конституцията. Вярвам, че парламентарно представените политически сили ще положат всички усилия и ще намерят начин да сформират правителство. Останалото ще е дестабилизация. Важно е да имаме ново правителство”, заяви Плевнелиев. И гарантира, че коалиции в президентството няма да се правят и задкулисие там няма да има.

В петък Плевнелиев ще разговаря с лидерите на партиите една по една. „Не съм съгласен, че всичко е възможно по време на избори, не и за сметка на България”, подчерта той.

„След консултациите ще издам указ за свикване на Народното събрание, като е важно да намерим консенсус за точната дата. Не по-късно от края на май аз вярвам и се надявам, и съм сигурен, че ще имаме тържествено откриване на 42-то Народно събрание. В деня на тържественото откриване ще направя обръщение към Народното събрание“, съобщи Плевнелиев.

„Не всяка коалиция, и не на всяка цена, е полезна за нацията. Има различни платформи на партиите. В президентството имаме много точен анализ на платформите на четирите представени в парламента партии. Винаги най-учтиво ще връщам партиите към обещанията, които са дали”, посочи президентът.

„Не е трудно да се състави правителство. Когато сме в трудна ситуация, това е задължително. Вярвам, че допълнителна мотивация за това да се състави бързо правителство в 42-рото НС е фактът, че има готови решения, подготвени реформи, които може много бързо да се придвижат и някой да ги отметне като важни реформи, свършени по негово време”, каза още президентът.

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС